Агенција за безбједност хране БиХ партнер 5. конгреса инфектолога и 2. конгреса микробиолога Босне и Херцеговине

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине била је партнер 5. конгреса инфектолога и 2. конгреса микробиолога Босне и Херцеговине са међународним учешћем који је одржан од 19.-22. септембра 2019. године у Тузли. Конгрес су организовали Асоцијација инфектолога у Босни и Херцеговини, Удружење микробиолога у Босни и Херцеговини и Универзитетски клинички центар Тузла. На конгресу су учествовали инфектолози, микробиолози, епидемиолози, ветеринари те здравствени професионалци других струка из Босне и Херцеговине.

Програмом конгреса било је обухваћено 120 оралних презентација и 30 постер презентација организованих кроз 18 сесија и 6 радионица из различитих области. Као позвани предавачи, у оквиру радионице о сигурности хране, на конгресу су учествовали представници Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине који су одржали сљедеће презентације:

  • „Безбједност хране у Босни и Херцеговини кроз концепт анализе ризика“ – мр.сци. Драган Брењо, замјеник директора;
  • „Управљање епидемијама које се преносе храном – ЕУ приступ“ – мр.сци. Зехра Гилић, шефица Одсјека за управљање ризицима, хитне случајеве и сљедивост;
  • „Значај прикупљања и обраде података за процјену ризика“ – Драган Томовић, шеф Одсјека за процјену ризика и научне податке.

Предавања о актуелним темама из области микробиологије и инфектологије одржали су експерти из Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Сјеверне Македоније, Словеније, Црне Горе, Турске и Бразила.