EFSA: Проширена кампања о афричкој свињској куги

Европска агенција за безбједност хране (EFSA) појачава своје напоре на заустављању ширења афричке свињске куге у Европи ширењем кампање на још девет земаља.

EFSA је прошлог љета покренула велику кампању за подизање свијести о овој болести у југоисточној Европи. Кампања је спроведена у сарадњи са локалним властима у земљама које се, због њихове близине земљама у којима је присутна афричка свињска куга, сматрају „угроженим регионом” – Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Грчкој, Хрватској, Косову, Сјеверној Македонији, Словенији и Србији.

EFSA сада шири кампању, која је примарно усмјерена на помоћ узгајивачима, на Бугарску, Чешку Републику, Естонију, Латвију, Литванију, Мађарску, Пољску, Румунију и Словачку.

Николаус Криз, директор EFSA-иног Одјељења за здравље животиња и биља, тим поводом изјавио је да EFSA, као научна организација, неуморно ради на изради процјена и давању препорука које земљама угроженим афричком свињском кугом могу помоћи у заштити њихових животиња и економије.

„Прошле године смо одлучили примијенити своја научна сазнања на терену и показати да је EFSA предана помагању узгајивачима и другим људима који живе у сјени ове ужасне болести. Кампања је била добро прихваћена у првој групи земаља и сада ширимо своју поруку о откривању, превенцији и пријављивању”, изјавио је Криз.

Кампања допуњује текуће активности Европске комисије и других међународних организација усмјерене на искорјењивање ове болести у Европи.

Шта је афричка свињска куга?

Афричка свињска куга (АСК) је вирусно обољење које погађа домаће и дивље свиње. Вирус није опасан по људе, али је у многим земљама проузроковао значајну економску штету. С обзиром да не постоје вакцине, због избијања болести може бити потребно клање великог броја свиња, које се узгајају на фармама у погођеним подручјима.

Циљеви и публика

Циљ кампање је подизање свијести и разумијевања болести АСК у свих 18 земаља и усредоточена је на групе људи и појединце који долазе у контакт са домаћим и дивљим свињама, нарочито на узгајиваче свиња. Кампања се спроводи уз непроцјењиву помоћ локалних ветеринарских организација, група узгајивача, ловачких друштава, граничне полиције и других релевантних институција.

Откривање, превенција, пријављивање

Пошто избијање болести АСК може имати тако катастрофалне посљедице, откривање, превенција и пријављивање су кључни за сузбијање ове болести. Ово су кључне ријечи кампање.

Више информација о кампањи можете да пронађете на веб сајту www.efsa.europa.eu/StopASF.