EFSA и ECDC: Број листериоза и кампилобактериоза и даље у порасту

Број обољења људи узрокованих бактеријама Lysteria monocytogenes и Campylobacter spp. у порасту је и у 2014. години, што представља наставак тренда започетог 2008. године. То је главни закључак посљедњег годишњег извјештаја о зоонозама и епидемијама болести које се преносе храном у Европској унији, које су објавили Европски ауторитет за безбједност хране (ЕFSА) и Европски центар за спречавање и контролу болести (ЕCDC).

У односу на 2013. годину, број хуманих листериоза већи је за 16% са укупно 2161 потврђених случајева у 2014. години. Иако је наведени број релативно низак, повећање броја потврђених случајева листериозе је забрињавајуће с обзиром да је надзор ове болести усмјерен на неколико облика болести са повећаним степеном смртности, особито код старијих и особа са ослабљенима имунолошким системом, у односу на остале болести које се преносе храном. Lysteria monocytogenes, бактерија која узрокује листериозу код људи и животиња, ријетко прелази прописане граничне вриједности у храни спремној за конзумацију, која представља најчешћи извор заразе за људе.

Кампилобактериоза је и даље најчешће пријављена болест која се преноси храном у ЕУ, а тренд раста присутан је од 2005. Број пријављених потврђених случајева у 2014. износио је 236851, односно 22067 више случајева (10%) у успоредби са 2013. годином. У храни, Campylobacter spp. најчешће је пронађен у пилећем месу. Већина земаља чланица ЕУ пријавила је повећање броја случајева кампилобактериозе, што се дјелимично може приписати побољшању система надзора и/или побољшаноj дијагностици у неким земљама.

„Сви главни учесници у ланцу хране морају заједно дјеловати на побољшање мониторинга на нивоу ЕУ. Таква је сарадња кључна како би се смањио број случајева ових болести“, изјавила је Марта Хугас, начелница ЕФСА-иног Одјела за биолошке опасности и контаминанте.

Извјештај се може преузети на сљедећем линку:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4329