EU RASFF обавијест: Listeria monocytogenes у пилећим кобасицама бренда „Wudy“

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је путем Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (ЕU RASFF) обавијештена да су на тржиште Босне и Херцеговине испоручене пилеће кобасице поријеклом из Италије у којима је утврђено присуство бактерије Listeria monocytogenes (ST155). Ради се о производима бренда „Wudy“ чији је произвођач „Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.“, P.le A.Veronesi 1  S.Martino B.A.,Италија. Обавијест се односи на производе са сљедећим подацима:

Са циљем предузимања мјера заштите здравља потрошача, све расположиве информације Агенција је доставила на даље поступање надлежним инспекцијским органима у Босни и Херцеговини од којих је затражено предузимање и повратно извјештавање Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.

Потрошачима препоручујемо да, због минимизирања ризика по здравље, не конзумирају производе идентификоване у табели.

L. monocytogenes има способност раста на ниским температурама, што јој омогућује размножавање у расхлађеној храни. Ризичне групе популације за листериозу су труднице, имунокомпромитиране особе, обољели од карцинома, дијабетичари, астматичари и особе старије животне доби, а компликације се могу појавити и код здравих људи, посебно уколико је храна била високо онечишћена бактеријом L. monocytogenes.