Одржана TAIEX експертска мисија о имплементацији хигијенског пакета

У организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, уз техничку подршку Европске комисије, у Мостару је од 20.-24. новембра 2017. године одржана TAIEX експертска мисија о имплементацији хигијенског пакета.

На приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Канцеларије за ветеринарство Босне и Херцеговине, Савјет министара Босне и Херцеговине је 2012. године донио тзв. „хигијенски пакет“, који обухвата скуп прописа који се односе на опште хигијенске мјере за храну, мјере у хигијени хране животињског поријекла, поступке службених контрола те услове здравља животиња за производњу хране која је намијењена за исхрану људи.

Босна и Херцеговина је тренутно у фази имплементације хигијенског пакета који, између осталог, подразумијева успостављање система службених контрола хране и хране за животиње у складу са стандардима ЕУ.

Представници Агенције за безбједност хране БиХ, Канцеларије за ветеринарство БиХ, те надлежних ентитетских, кантоналних и инспекцијских органа Брчко дистрикта БиХ су од стране експерата из Шпаније и Аустрије упознати са најбољим праксама земаља ЕУ везаним за правила службених контрола (приступ заснован на ризику), успостављању и имплементацији вишегодишњих контролних планова, захтјевима ЕУ за HACCP и флексибилности за мале произвођаче те о другим кључним сегментима имплементације хигијенског пакета.

taiex2

 

taiex3

 

Дневни ред и основне информације о експертској мисији доступни су на линку.