Споразум о интернационалној сарадњи између Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву и Истраживачког института ветеринарства у Ланзхоу, Кина

Др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине присуствовао је церемонији потписивања Споразума о интернационалној сарадњи између Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву и Истраживачког института ветеринарства у Ланзхоу при Кинеској академији пољопривредних наука.

Споразум су 7. децембра 2018. године у Сарајеву потписали проф. др. Нихад Фејзић, декан Ветеринарског факултета и Хонг Јин (Hong Yin), генерални директор Истраживачког института ветеринарства у Ланзхоу. Споразумом је предвиђена сарадња наведених институција која ће бити реализована кроз промоцију размјене знања и стручности, пројекте од заједничког интереса у области контроле болести заразе и безбједности хране, размјену особља и истраживача, развој заједничких образовних и истраживачких активности, учешће на научним скуповима, радионицама са заједничким истраживачким резултатима те подршку интернационалној трговини животиња и њихових производа.

У оквиру програма 16+1 између Кине и 16 земаља Средње и Источне Европе у Босни и Херцеговини ће се успоставити центар за ветеринарско истраживање са посебним фокусом на сљедеће области: инфективне болести, One Health програм, безбједност хране, добробит животиња и антимикробна резистенција.

Потписивању Споразума такође су присуствовали представници Амбасаде Народне Републике Кине у Босни и Херцеговини предвођени Њ. Е. Чен Бо (Chen Bo), амбасадорком НР Кине у Босни и Херцеговини те представници Ректората Универзитета у Сарајеву.