WHО: Савјети за јавност о коронавирусној болести (COVID-19) – разбијмо митове

COVID-19 вирус може се пренијети у подручјима с врућом и влажном климом.

COVID-19 вирус може да се пренесе у подручјима са врућом и влажном климом. На основу досадашњих доказа, вирус COVID-19 може да се пренесе у свим подручјима, укључујући подручја са врућим и влажним временом. Без обзира на климу, усвојите мјере заштите ако живите или путујете у подручје које пријављује COVID-19. Најбољи начин да се заштитите од COVID-19 је да често чистите руке. Тиме елиминишете вирусе који могу да буду на вашим рукама и избјегавате инфекцију која би могла да се деси додиром очију, уста и носа.

Хладно вријеме и снијег не могу да убију нови коронавирус.

Нема разлога да вјерујемо да хладно вријеме може да убије нови коронавирус или друге болести. Нормална температура људског тијела остаје око 36,5 °C до 37 °C, без обзира на вањску температуру или временске прилике. Најефикаснији начин заштите од новог коронавируса је често чишћење руку средствима на бази алкохола или прање сапуном и водом.

Врућа купка не спречава нову коронавирусну болест.

Врућа купка неће да спријечи оболијевање од COVID-19. Ваша нормална тјелесна температура остаје око 36,5 °C до 37 °C, без обзира на температуру ваше купке у кади или под тушем. Заправо, купање у топлој купки са екстремно врућом водом може да буде штетно јер може да вас опече. Најбољи начин да се заштитите од COVID-19 је често чишћење руку. Тиме елиминишете вирусе који могу да буду на вашим рукама и избјегавате инфекцију која би могла да се деси додиром очију, уста и носа.

Нови коронавирус не може да се преноси путем уједа комарца.

До данас нема података нити доказа који би сугерисали да би нови коронавирус могли да пренесу комарци. Нови коронавирус је респираторни вирус који се шири првенствено капљицама које настају када заражена особа кашље или кихне, или капљицама слине или исцјетком из носа. Да бисте се заштитили, чистите руке често трљањем руку средствима на бази алкохола или их оперите сапуном и водом. Такође, избјегавајте блиски контакт са свима који кашљу и кишу.

Јесу ли сушила за руке ефикасна у уништавању новог коронавируса?

Не. Сушила за руке нису ефикасна у уништавању 2019-nCoV. Да бисте се заштитили од новог коронавируса, често чистите руке трљањем руку средствима на бази алкохола или их перите сапуном и водом. Након што су вам руке очишћене, добро их осушите папирним убрусима или топлим зраком из сушила.

Може ли ултравиолетна лампа за дезинфекцију да убије нови коронавирус?

Ултравиолетне лампе не смију да се користе за стерилизацију руку или других дијелова коже јер УВ зрачење може да изазове иритацију коже.

Колико су ефикасни термички скенери у откривању људи заражених новим коронавирусом?

Термички скенери ефикасни су за откривање људи који су развили температуру (тј. имају вишу од нормалне тјелесне температуре) због инфекције новим коронавирусом.
Међутим, они не могу да открију људе који су заражени, али још нису болесни од грознице. То је зато што треба да прође између 2 и 10 дана прије него што се заражени разболе и развију грозницу.

Може ли прскање алкохолом или хлором по цијелом тијелу да убије нови коронавирус?

Не. Распршивање алкохола или хлора по вашем тијелу неће да убије вирусе који су већ ушли у ваше тијело. Прскање таквих твари може да буде штетно за ођећу или слузницу (тј. очи, уста). Имајте на уму да и алкохол и хлор могу да буду корисни за дезинфекцију површина, али треба да их се користи у складу са одговарајућим препорукама.

Да ли вас цјепива против упале плућа штите од новог коронавируса?

Не. Цјепива против упале плућа, као што су пнеумококно цјепиво и цјепиво против грипе типа Hempohylus против грипе, не пружају заштиту против новог коронавируса.
Вирус је толико нов и другачији да му треба властито цјепиво. Истраживачи покушавају да развију цјепиво против 2019-nCoV, а WHО подржава њихове напоре.
Иако ова цјепива нису ефикасна против 2019-nCoV, препоручује се цијепљење против респираторних болести да би се заштитило ваше здравље.

Може ли редовно испирање носа физиолошком отопином помоћи у спречавању инфекције новим коронавирусом?
Не. Нема доказа да редовно испирање носа физиолошком отопином штити људе од инфекције новим коронавирусом.
Постоји неколико ограничених доказа да редовно испирање носа физиолошком отопином може да помогне људима да се брже опораве од обичне прехладе. Међутим, редовно испирање носа не спречава респираторне инфекције.

Може ли конзумирање бијелог лука да спријечи инфекцију новим коронавирусом?

Бијели лук је здрава намирница која може да има нека антимикробна својства. Међутим, нема доказа у тренутној епидемији, да конзумирање бијелог лука штити људе од новог коронавируса.

Утиче ли нови коронавирус на старије људе или су подложни и млађи људи?

Особе свих добних група могу да се заразе новим коронавирусом (2019-nCoV). Чини се да су старији људи и људи са већ постојећим медицинским стањима (попут астме, дијабетеса, срчаних болести) осјетљивији на то да озбиљно оболе од вируса.
WHО савјетује људима свих добних група да предузму кораке како би се заштитили од вируса, на примјер, слиједећи добре праксе хигијене руку и респираторне хигијене.

Да ли су антибиотици ефикасни у превенцији и лијечењу новог коронавируса?

Не, антибиотици нису ефикасни против вируса, већ против бактерија.
Нови коронавирус (2019-nCoV) је вирус и, према томе, антибиотици не би требали да се користе као средство за превенцију или лијечење.
Међутим, ако сте хоспитализoвани због 2019-nCoV, можда ћете да добијете антибиотике јер је могућа секундарна бактеријска инфекција.

Да ли постоје ли одређени лијекови за спречавање или лијечење новог коронавируса?

До данас, не препоручује се нити један посебан лијек који би спријечио или лијечио нови коронавирус (2019-nCoV). Међутим, особе заражене вирусом требају да добију одговарајућу његу за ублажавање и лијечење симптома, а оне сa тешком болешћу требале би да добију оптимизoвану потпорну његу. Неки специфични третмани су под истрагом и тестират ће се клиничким испитивањима. WHО, заједно са низом партнера, помаже да се убрзају напори у истраживању и развоју.

Извор: www.who.int