Ливањски сир – први производ из Босне и Херцеговине уписан у Регистар ознака географског поријекла Европске уније

Ливањски сир испунио је све критеријуме легислативе Европске уније о системима квалитета за пољопривредне и прехрамбене производе те је, као први производ из Босне и Херцеговине, посредством Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, уписан у Регистар ознака географског поријекла Европске уније.

Закључењем овог процеса, Босна и Херцеговина постала је уједно и прва земља у процесу приступања Европској унији из нашег региона која има прехрамбени производ заштићен ознаком географског поријекла на нивоу Европске уније.

Предуслов за подношење захтјева за упис у Регистар ознака географског поријекла ЕУ била је регистрација ознаке географског поријекла Ливањског сира у складу са прописима Босне и Херцеговине, односно Правилником о системима квалитета за прехрамбене производе, који је Савјет министара Босне и Херцеговине донио на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ.

„Након веома захтјевног поступка који су спровели Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине и „Удруга за заштиту поријекла Ливањског сира“ можемо констатовати да је упис Ливањског сира у Регистар ознака географског поријекла Европске уније примјер да надлежне институције из Босне и Херцеговине заједничким радом и сарадњом са приватним и невладиним сектором имају капацитете за испуњавање критеријума ЕУ у области политика квалитета ЕУ. Нека ово буде подстицај надлежним институцијама на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини на сарадњу у интересу економског развоја и очувања производње и заштите традиционалних босанскохерцеговачких производа“, изјавио је др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.

Ознаке географског поријекла штите прехрамбене производе од злоупотребе или опонашања регистрованог назива и гарантују купцима право поријекло. Та правила гарантују да сви произвођачи у одређеном географском подручју уживају колективна права над производом, ако испуњавају одређене услове.

Системи квалитета произвођачима цертификованих производа омогућују да своје производе боље пласирају на тржиште и повећају продају, између осталог уз подршку локалних група произвођача.

Према студији коју је 2020. године објавила Европска комисија, јединична продајна вриједност производа са ознаком географског поријекла у просјеку је двоструко већа од вриједности сличног нецертификованог производа.

Процес уписа Ливањског сира формално је потврђен Проведбеном Уредбом Комисије (ЕУ) 2024/2932 од 14. новембра 2024. о утврђивању правила за примјену Уредбе (ЕУ) 2024/1143 Европског парламента и Савјета у погледу уписа ознаке географског поријекла у Унијин регистар ознака географског поријекла („Ливањски сир” (ЗОГП)).