Најава за медије/Обиљежавање Свјетског дана хране у Босни и Херцеговини

Поштовани представници медија,

поводом отварања конференције „Заједно за бољу храну и бољу будућност“, централног догађаја обиљежавања Свјетског дана хране у Босни и Херцеговини, уочи почетка скупа у организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Института за здравље и безбједност хране Зеница планиране су изјаве за медије, и то:

у четвртак, 16. октобра 2025. године,

у 10:30 часова,

у хотелу Зеница (Камберовића чикма бб, Зеница).

Медијима ће се обратити:

  • Др. сци. Санин Танковић, директор Агенције за безбједност хране БиХ,
  • Др. сци. Муамер Мандра, директор Института за здравље и безбједност хране Зеница.

Изјаве за медије планиране су пола сата прије званичног почетка конференције, који је заказан у 11:00 сати.

О догађају

Конференција „Заједно за бољу храну и бољу будућност“ окупља водеће експерте, институције и партнере из области пољопривреде, безбједности хране, инспекцијских служби, академске заједнице и интернационалних организација (FАО), како би заједнички размотрили изазове и перспективе прехрамбених система, безбједности хране и стандардизације традиционалних прехрамбених производа у Босни и Херцеговини.

Током три панел дискусије, разматраће се сљедеће теме:

  • Трансформација пољопривредно-прехрамбених система за бољу храну и бољу будућност,
  • Стандардизација и брендирање аутохтоних прехрамбених производа у БиХ,
  • Лабораториј – З(ј)еница индустрије, хране и здравља, као примјер интеграције науке, надзора и иновација у служби јавног здравља и развоја привреде.

Конференцијом се жели подстаћи дијалог и умрежавање између институција, произвођача и академске заједнице, те понудити конкретне препоруке за унапређење система безбједности хране у БиХ.

Овај скуп представља кључни догађај обиљежавања Свјетског дана хране у Босни и Херцеговини и прилику да се јавности представе нове иницијативе за унапређење безбједности хране и пољопривреде, стандардизацију домаћих производа и јачање лабораторијске инфраструктуре.

У три панел дискусије учесници ће бити представници FАО, Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Канцеларије за хармонизацију и координацију система плаћања у пољопривреди, исхрани и руралном развоју Босне и Херцеговине, ентитетских министарстава пољопривреде, инспекцијских органа, Пољопривредног факултета у Сарајеву, удружења за заштиту традиционалних производа, удружења пољопривредника и сточара, те лидера у бх. прехрамбеној индустрији.

Свјетски дан хране 2025 – глобални контекст

Свјетски дан хране обиљежава се сваке године 16. октобра, на дан када је 1945. основана Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (FАО). Тема обиљежавања 2025. године, према FАО, усмјерена је на трансформацију прехрамбених система за резистентнију, праведнију и здравију будућност, уз поруку да „ниједно лице не би смјело да буде гладно нити искључено из приступа безбједној и квалитетној храни“.

У свијету се, према FАО, сваке године више од 30% произведене хране изгуби или заврши као отпад, док више од 700 милиона људи и даље пати од глади. Истовремено, климатске промјене, урбанизација и економске кризе додатно појачавају притисак на прехрамбене ланце. Зато је циљ овогодишњег глобалног обиљежавања, као и конференције у Босни и Херцеговини, повезати науку, институције и заједницу како би се изградили одрживи системи хране који штите људе и планет.

Детаљи за медије

Датум: четвртак, 16. октобар 2025.

Вријеме за изјаве: 10:30 часова

Мјесто: Хотел Зеница, Камберовића чикма бб, Зеница

Говоре: Др. сци. Санин Танковић, Др. сци. Муамер Мандра.