Студенти Свеучилишта/Универзитета „Витез“ посјетили Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине

Студенти Свеучилишта/Универзитета „Витез“ који похађају студијски програм „Санитарни инжињеринг“ посјетили су 1. децембра 2023. године, у склопу практичне наставе, Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине.

Службенице Агенције проф.др. Катица Арар, Весна Самарџић и Лидија Николић, упознале су студенте са основним дјелатностима и надлежностима Агенције, укључујући иницирање и израду прописа о храни, прикупљање научних и техничких података те сарадњу с међународним институцијама и тијелима у области безбједности хране.

У оквиру међународне сарадње, студентима су представљене информације о раду и могућностима учешћа у активностима Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА), те су упознати са начином функционисања Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (EU RASFF) и Међународне мреже ауторитета за безбједност хране (INFOSAN). Такође је истакнут значај сарадње Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине са надлежним институцијама за безбједност хране у земљама нашег окружења и земљама Европске уније.

Службенице Агенције такође су представиле пројект „Истраживање прехрамбених навика адолесцената, одраслих и трудница у Босни и Херцеговини (BH MENU) који је Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине спровела уз финансијску подршку EFSА. Осим резултата и методологије истраживања, студенте је посебно занимала база података о конзумацији хране (Food consumption database) која је доступна на званичном веб сајту EFSА, а омогућава детаљнији увид у категорије и конзумацију хране која је била обухваћена истраживањем прехрамбених навика.