ЕFSА и ЕCDC: Заједничка брза процјена појаве болести узроковане бактеријом Salmonella Agona у формули за дојенчад

Повлачење и/или опозив формула за дојенчад једног француског произвођача значајно ће смањити ризик од додатног оболијевања дјеце који узрокује инфекција бактеријом Salmonella Agona. То је закључак Европске агенције за безбједност хране (EFSA) i Европског центра за спречавање и контролу болести (ECDC) наведен у Заједничкој брзој процјени појаве болести на подручју више држава, узроковане бактеријом Salmonella Agona у формулама за дојенчад.

Појава Salmonella Agona повезана са конзумацијом формула за дојенчад у Француској у току је од августа 2017. године. Досад је у Француској обољело 37 дјеце до једне године старости. Методом секвенцирања укупног генома (Whole genome sequencing, WGS) потврђено је да је један случај обољења у Шпанији блиско повезан са случајевима у Француској, а један могући случај пријављен је у Грчкој. Посљедњи случај обољења пријављен је 2. децембра 2017. године.

На основу доступних података добивених након проведених епидемиолошких истраживања те утврђивањем сљедивости хране, седам различитих робних марки формула за дојенчад из једног производног погона у Француској идентификовано је као преносник (вехикулум) инфекције. Резултати проведених истраживања од 15. јануара 2018. године, показали су да су повучени производи дистрибуисани у 13 земаља Европске уније (Белгија, Бугарска, Кипар, Чешка, Француска, Грчка, Ирска, Холандија, Румунија, Словенија, Словачка, Шпанија и Уједињено Краљевство) и 54 треће земље.

Након прве информације о појави неуобичајеног броја случајева инфекције са Salmonella Agona у Француској од 2. децембра 2017. године, надлежни органи ове земље спровели су истрагу у производном погону имплициране компаније.

Након што је потврђено да су неки од спорних производа дистрибуисани другим земљама, 4. децембра 2017. године обавијештен је Систем брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (EU RASFF). Након истраге у производном погону, сви производи који су произведени до 15. фебруара 2017. године, укључујући формуле за дојенчад те друге производе, у оквиру мјера предострожности повучени су и/или опозвани с тржишта. Надлежни органи у Француској провјеравају јесу ли мјере које је произвођач предузео довољне и прикладне.

Да би се спријечила могућа инфекција, како код саме дојенчади тако и код лица која рукују формулама за дојенчад, EFSA и ECDC препоручују надлежним органима у земљама чланицама давање сљедећих савјета јавности:

• не користити било коју од формула за дојенчад укључених у ове случајеве појаве обољења;
• прати руке прије и након припреме оброка;
• користити кипућу воду која није охлађена испод 70 °C прије додавања формули за дојенчад;
• садржај бочице који није конзумиран унутар два сата од припреме треба бацити.

Технички извјештај EFSA-e и ECDC-a о појави инфекције са Salmonella Agona у више држава повезане са формулама за дојенчад доступан је на сљедећем линку:

http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/1365e.pdf