Информација о мјерама прeдузетим на повлачењу са тржишта здравствено неисправних дјечјих кашица и дјечјих кашастих сокова Јувитана

Према информацији коју је 15.11.2016. године Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине доставила Републичка управа за инспекцијске послове РС, ˝Condy BL˝ д.о.о. Лакташи˝, дистрибутер дјечјих кашица и дјечјих кашастих воћних сокова Јувитана, произвођача ˝Таково а.д. Горњи Милановац˝, извршио је повлачење свих производа Јувитана са тржишта.

Претходно је инспекцијском контролом утврђено да су наведени производи који су предмет повлачења због недозвољене количине резидуа пестицида, укупно два увоза, преко генералног увозника „Swisslion“ д.о.о. Требиње директно испоручени у складиште ˝Condy BL˝, односно да нису дистрибуисани на тржиште од стране других дистрибутера у Босни и Херцеговини.

Републичка инспекција за храну, која врши преглед хране на царинским испоставама, обавезана је да појача контролу производа напријед наведеног произвођача, те да у случају увоза изврши узорковање сваког производа Јувитана. Према информацијама којима располаже Агенција, инспекције за храну, које су у саставу јединица локалне самоуправе у РС, у промету нису затекле спорне производе.

Појачани инспекцијски надзор над увозом пошиљки дјечјих кашица и сокова такође проводе федерални санитарно-тржни инспектори на царинским испоставама у Федерацији Босне и Херцеговине, док је провјера присуства спорних производа у унутрашњем промету у надлежности кантоналних, градских и општинских инспекција.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине захваљује Министарству здравља Републике Србије на сарадњи и уступљеним информацијама које су олакшале предузимање мјера на идентификацији и повлачењу са тржишта Босне и Херцеговине здравствено неисправних производа.

Подсјећамо, надлежни инспекцијски органи у Босни и Херцеговини, на основу обавијести Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, започели су 10.11.2016. године провјеру присуства на тржишту Босне и Херцеговине дјечјих кашица и дјечјих кашастих воћних сокова произвођача Таково” а.д. Горњи Милановац, за које је лабораторијским анализама у Србији утврђена недозвољена количина резидуа пестицида.

Додатне информације можете прочитати у нашем саопштењу за јавност од 10.11.2016. године.