Обавјештење о повлачењу и опозиву производа

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине у сарадњи са надлежним инспекцијским органима започела је повлачење и опозив са тржишта производа „Fruchtcocktail mit Maracujasaft, leicht gezuckert”, пакован у конзерви од 425 грама, број лота: „CFCL01BP2108 bzw. GFCPB 21517330715″, са ознаком „најбоље употријебити до: 31/12/2018“, а продаје се под робном марком „iskа Qualität”.

Ради се о воћном коктелу за који је лабораторијским анализама у Каселу, Њемачка, утврђено да садржи генетски модификовану папају, која није одобрена за стављање на тржиште Босне и Херцеговине, као ни Европске уније. Производ је у Босну и Херцеговину увезен из Њемачке, а земља поријекла је Тајланд.

Наведене активности спроводе се на основу обавијести коју је Агенција добила као контакт тачка Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (ЕU RASFF).

Према расположивим информацијама, производ не представља ризик по здравље потрошача. Међутим, обзиром да нема одобрење за стављање на тржиште Босне и Херцеговине, препоручујемо потрошачима који су евентуално у посједу истога да производ врате субјекту у пословању са храном код којега су га купили, те да искористе законско право на накнаду за поврат производа.

Након пријема повратне информације од надлежних инспекцијских органа Агенција ће обавијестити потрошаче о резултатима наведених активности.