Обавијест о захтјеву за стављање генетички модификоване хране за животиње први пута на тржиште Босне и Херцеговине

На основу члана 16., став (4) Правилника о условима и поступку издавања одобрења за стављање генетички модификоване хране и хране за животиње први пут на тржиште Босне и Херцеговине и захтјевима који се односе на њихову сљедивост и означавање („Службени гласник БиХ“, број 78/12) обавјештавамо јавност да је дана 05.01.2015. године Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине примила захтјев подузећа „Савић цомпанy д.о.о.“, Комитска улица бб, Бијељина за стављање на тржиште хране за животиње, која садржи генетички модификовану соју (МОН 04032-6), поријеклом из Бразила.

Агенција је, у складу са одредбама члана 16. став (3) Правилника о условима и поступку издавања одобрења за стављање генетички модификоване хране и хране за животиње први пут на тржиште Босне и Херцеговине и захтјевима који се односе на њихову сљедивост и означавање, доставила на разматрање Савјету за ГМО  копију комплетног захтјева за издавање рјешења о одобрењу за стављање на тржиште хране за животиње која садржи ГМО.

Савјет за ГМО, у складу са чланом 56. Закона о генетички модификованим организмима (“Службени гласник БиХ”, број 23/09) и чланом 18. Правилника о условима и поступку издавања одобрења за стављање генетички модификоване хране и хране за животиње први пут на тржиште Босне и Херцеговине и захтјевима који се односе на њихову сљедивост и означавање, даје мишљење о поднесеном захтјеву за издавање рјешења о одобрењу за стављање на тржиште хране за животиње која садржи ГМО.

Агенција ће благовремено обавијестити јавност о даљим мјерама везано за рјешавање наведеног захтјева.