Промоција монографије „Генетички модификовани организми – стање и перспективе“

У оквиру програма обиљежавања 70. годишњице Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву, 21. новембра 2019. године одржана је промоција монографије „Генетички модификовани организми – стање и перспективе“, чији је накладник Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине.

Генетички модификовани организми и технологија којом они настају већ су постали или ће све више постајати дио нашег живота, због чега је њихово познавање веома важно, не само научницима него и најширим групама произвођача, потрошача и становништва. Како би јавност заузела правилан став и формирала мишљење о ГМО-у и технологији којом се они производе, као и свим потенцијалима и предностима, али и могућим ризицима и негативним  посљедицама ове технологије те о законским прописима којима је у БиХ уређена ова проблематика усаглашеним са законодавством ЕУ, потребно је имати благовремену, лако разумљиву и објективну информацију, што је уједно и основни циљ ове монографије.

У рецензији проф.др. Касима Бајровића, научног савјетника Института за генетичко инжењерство и биотехнологију Универзитета у Сарајеву и једног од промотора монографије наглашено је, између осталог, да „аутори питање ГМО на врло јасан и прегледан начин стављају у друштвени контекст у којем су ГМО као незнанац оптерећени различитим (не)научним, биоетичким, друштвеним, економским, политичким и религијским контроверзама.“

О монографији су, такође, говорили др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, академик проф.др. Ново Пржуљ, члан Академије наука и умјетности Републике Српске и проф.др. Војислав Тркуља, директор Пољопривредног института Републике Српске, а ријечи добродошлице учесницима је упутио проф.др. Нихад Фејзић, декан Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву.

Аутори монографије су проф.др Војислав Тркуља, проф.др.сц. Далибор Баллиан, проф.др.Стојко Видовић, проф.др.Рифет Терзић, проф.др.сц. Иван Остојић, проф.др. Фарук Чакловица, проф.др. Ахмед Џубур, др.сци. Џемил Хајрић, проф.др. Горан Перковић, мр.сци Драган Брењо и Армин Чолаковић, доктор ветеринарске медицине. Монографија је објављена на четири језика – босанском, хрватском, српском и енглеском.

promocija direktor

promocija fejzic

monografija2

promocija3