Студијско путовање на тему “Практична примјена GMO-free производње и контроле”

У организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, уз подршку Њемачког друштва за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, GIZ), у периоду 23. – 25.5.2016. године реализовано је студијско путовање представника надлежних институција из Босне и Херцеговине у Аустрију на тему “Практична примјена ГМО-free производње и контроле”. На студијском путовању били су представници Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Савјета за ГМО, граничне ветеринарске инспекције при Канцеларији за ветеринарство Босне и Херцеговине, те главни инспектори за храну и фитосанитарни инспектори ентитета и Брчко дистрикта БиХ.

У склопу студијског путовања одржани су састанци са представницима Министарства здравља Аустрије, Агенције за здравље и безбједност хране Аустрије, Агенције за заштиту околиша Аустрије, Аустријског контролног тијела (агроВет), те Платформе ГМО-free производње. Разговарано је о легислативи и службеним контролама ГМО у храни и храни за животиње у Аустрији, као и о тамошњим искуствима у производњи ГМО-free хране и хране за животиње, а извршена је и посјета лабораторији за анализу присуства ГМО при Агенцији за заштиту околиша.

Представници надлежних институција из Босне и Херцеговине упознали су своје домаћине са активностима у области ГМО које се спроводе у нашој земљи и изнијели властита искуства у тој области, те захвалили GIZ-у који је омогућио реализацију овог студијског путовања у оквиру Дунав Соја Иницијативе (ДСИ), која подстиче узгој и цертификацију генетски немодификоване соје, произведене у складу са стандардима квалитета у Дунавском региону.