У склопу ревизије свих прехрамбених адитива који су били дозвољени за употребу у храни прије 20. јануара 2009. године, Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА) спровела је нову процјену нивоа прихватљивог дневног уноса (Acceptable Daily Intake, АDI) сахарина. Eксперти ЕFSА направили су ревизију свих доступних података те установили да сахарин не узрокује оштећење ДНК и не […]
Вијести
Објављене „Смјернице за безбједност хране у односу на рокове трајања“
Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са Фондацијом Мозаик, припремила је и објавила Смјернице за безбједност хране у односу на рокове трајања које су намијењене свим потрошачима хране и свима који желе донирати храну. Смјернице указују на главне поступке приликом запримања, складиштења и просљеђивања хране те дају практичне савјете како би се […]
EU RASFF: Повлачење и опозив „Sinsay“ керамичких здјела са мотивом соба
Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је путем Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (ЕU RASFF) обавијештена да су на тржиште Босне и Херцеговине испоручене керамичке здјеле поријеклом из Кине прекривене слојем пластичне фолије која се љушти под утјецајем водене солуције 4% сирћетне киселине. Подаци о производу: Назив производа: керамичка здјела […]
Ливањски сир – први производ из Босне и Херцеговине уписан у Регистар ознака географског поријекла Европске уније
Ливањски сир испунио је све критеријуме легислативе Европске уније о системима квалитета за пољопривредне и прехрамбене производе те је, као први производ из Босне и Херцеговине, посредством Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, уписан у Регистар ознака географског поријекла Европске уније. Закључењем овог процеса, Босна и Херцеговина постала је уједно и прва земља у […]
Регистрована ознака географског поријекла „Травничког сира“
Рјешење о регистрацији ознаке географског поријекла прехрамбеног производа „Травнички сир“ објављено је у Службеном гласнику БиХ“, број 81/24 од 26. новембра 2024. године. Подносилац захтјева за регистрацију је Удруга пољопривредника и сточара „Караула – Влашић“. Сходно одредбама Правилника о системима квалитета за прехрамбене производе, поступак за регистрацију ознаке географског поријекла прехрамбеног производа покреће се захтјевом […]
Свјетска седмица подизања свјесности о антимикробној резистенцији
Свјетска седмица подизања свјесности о антимикробној резистенцији (АМР) обиљежава се од 18.-24. новембра 2024. године под патронатом Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FАО), Развојног програма Ујединених нација (UNEP), Свјетске здравствене организације (WHО) и Свјетске организације за здравље животиња (WОАH). Гесло Свјетске седмице подизања свјесности о АМР 2024 је „Едукуј. Заговарај. Дјелуј сад.“ Ово […]