Редовни, 55. састанак Мреже контакт тачака Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА), одржан је 11. и 12. септембра 2024. године у Тирани. На састанку су учествовале контакт тачке ЕFSА из 27 земаља Европске уније (ЕУ) и седам земаља у процесу приступања ЕУ, међу којим је Босна и Херцеговина. Састанак је отворила Анила Денај, министрица пољопривреде […]
Вијести
„Херцеговачки ћуптер“, „Семберски купус“, „Фојнички кромпир“ и „Реповачки сир“ уписани у Регистар ознака поријекла и ознака географског поријекла у Босни и Херцеговини
Након окончане процедуре регистрације у складу са Правилником о системима квалитета за прехрамбене производе („Службени гласник БиХ“, број 90/18), четири традиционална босанскохерцеговачка производа уписана су у Регистар ознака поријекла и ознака географског поријекла у Босни и Херцеговини који води Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине. „Херцеговачки ћуптер“, „Семберски купус“ и Фојнички кромпир регистровани су […]
Јавни позив за подношење захтјева за овлашћивање службених панела за органолептичку анализу дјевичанских маслинових уља
На основу Правилника о овлашћивању панела за органолептичку анализу дјевичанских маслинових уља („Службени гласник БиХ,“ број 74/14), позивамо сва заинтересирана правна лица да пријаве панеле који ће спроводити поступке службене провјере усклађености органолептичких својстава дјевичанских маслинових уља према одредбама Правилника о методама анализе маслиновог уља („Службени гласник БиХ“, број 68/13). Захтјев за овлашћивање службених панела […]
Сарајевски ћевап заштићен ознаком географског поријекла
На свечаности која је одржана у Градској вијећници у Сарајеву, др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, уручио је Мустафи Огрешевићу, потпредсједнику Удружења сарајевских ћевабџија, рјешење којим је регистрована ознака географског поријекла за прехрамбени производ „Сарајевски ћевап“. Ознака географског поријекла наглашава однос између одређеног географског региона и имена производа, при чему […]
Одржана „Радионица о спремности за управљање кризним ситуацијама у области хране и хране за животиње“
У организацији Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА) у Сарајеву је 26. и 27. јуна 2024. године одржана „Радионица о спремности за управљање кризним ситуацијама у области хране и хране за животиње“. Радионица је организована с циљем унапређења капацитета за одговор у кризним ситуацијама у области хране и хране за животиње у земљама у процесу […]
ЕU RASFF: Органолептичко одступање у изворској води поријеклом из Хрватске
Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је путем Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (ЕU RASFF) обавијештена да је на тржиште Босне и Херцеговине испоручена изворска вода поријеклом из Хрватске у којој је, службеним контролама, визуално потврђено присуство црног талога на дну боце. Подаци о производу: Назив производа: Студена 1.5 L […]