CODEX ALIMENTARIUS

23. децембра 2014.

Codex Alimentarius у дословном пријеводу с латинског значи “закон о храни“. 

Трихинелоза – Како спријечити ово паразитно обољење

23. децембра 2014.

Трихинелоза је паразитарна болест од које оболијевају сисавци, па тако и човјек.Болест не узрокује бактерија или вирус већ црволики паразит Trichinella spiralis. Као личинка паразит живи унутар мишићних ћелија, а као одрасли облик у цријеву. За разлику од осталих паразита у цријеву свиња, трихинела је склупчана унутар мишићне ћелије и због тога потпуно невидљива голим […]

Зоонозе и ветеринарско јавно здравство

23. децембра 2014.

Многе болести и/или инфекције које се преносе са животиње на човјека означене су као зоонозе у складу са PAHO (Pan American Health Organization) публикацијом „Заразне болести и зоонозе заједничке за човјека и животиње“. Описано је преко 200 зооноза које су познате више векова.

Препоруке за спрјечавање тровања храном

23. децембра 2014.

Чување на неодговарајућим температурама један је од главних разлога за појаву болести узрокованих тровањем храном. Охлађена кварљива месна јела, кухано месо, пилетина, као и салате од кромпира и тјестенине треба чувати у одвојеним фрижидерима у којима се налазе кесице с ледом или боце са замрзнутом водом. Хигијена приликом припреме и конзумирања хране те њено правилно […]

Извјештај о резидуама пестицида у храни у Еуропској унији

23. децембра 2014.

Европски ауторитет за безбједност хране (EFSA) је објавио трећи годишњи извјештај о резидуама пестицида. Извјештај даје преглед резидуа пестицида у храни у Европској унији у току 2009. године и процјењује изложеност потрошача тим резидуама кроз исхрану.