Бруцелоза је заразна болест домаћих животиња која може прећи и на људе који долазе у контакт са зараженим животињама.
![](/wp-content/uploads/2019/12/086218b2ac4369b7cefd2acbee0be8b1_XL.jpg)
Чување на неодговарајућим температурама један је од главних разлога за појаву болести узрокованих тровањем храном. Охлађена кварљива месна јела, кухано месо, пилетина, као и салате од кромпира и тјестенине треба чувати у одвојеним фрижидерима у којима се налазе кесице с ледом или боце са замрзнутом водом. Хигијена приликом припреме и конзумирања хране те њено правилно […]
Научни одбор за биолошке опасности Европског ауторитета за безбједност хране (BIOHAZ) је објавио прву научну процјену ризика од патогена који могу контаминирати храну неживотињског поријекла. У научном мишљењу приказан је укупан број случајева обољења људи у епидемијама изазваним храном у периоду од 2007. до 2011. године са удјелима пријављених случајева обољења људи у земљама Европске […]