Недекларисани глутен у „gluten free“ органској слаткој шалши поријеклом из Холандије

31. октобар 2017.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је, путем Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (EU RASFF), 31. октобра 2017. године обавијештена да је у Босну и Херцеговину испоручен производ „Амаизин слатка органска шалша“. Производ није у складу са одредбама члана 4. Правилника о саставу и означавању хране погодне за особе нетолерантне […]

Обавијест о повлачењу производа

27. октобар 2017.

Ледо д.о.о. Читлук обавијестио је 27.октобра 2017. године Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине да, због повећане концентрације сулфита (алерген), са тржишта Босне и Херцеговине повлачи производ „Шкампи 500г“, добављач: MacDuff Shellfish (Scotland), лот: 15816, замрзнуто дана: 6.6.2016., најбоље употријебити до: 30.6.2018. O повлачењу производа са тржишта те о могућности поврата производа уз надокнаду, […]

Унапрјеђење сарадње USAID-a и Агенције за безбједност хране БиХ

19. октобар 2017.

Директор Одсјека за економски развој USAID-a Ендрју Боегел посјетио је данас Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине гдје је одржао радни састанак са директором Агенције мр.сци Џемилом Хајрићем и мр.сци Драганом Брењом, замјеником директора. На састанку је разговарано о досадашњој сарадњи Агенције са USAID-ом у склопу FARMA II пројекта те је директор Хајрић овом […]

16. октобaр, Свјетски дан хране

16. октобар 2017.

Највише људи, још од времена Другог свјетског рата, данас је присиљено напустити своје домове због различитих сукоба и политичке нестабилности. Глад, сиромаштво и временске неприлике повезане са климатским промјенама су, такође, значајни узроци који доприносе миграцијским изазовима. Тема овогодишњег Свјетског дана хране, „Промијенимо будућност миграција. Улажимо у прехрамбену безбједност и рурални развој“, изабрана је како […]

Тузла: Промовисане Смјернице за означавање и контролу „без ГМО“ хране у БиХ

12. октобар 2017.

У организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Федералног министарства трговине и Технолошког факултета Универзитета у Тузли данас је одржан семинар на којем су представљене Смјернице за означавање и контролу „без ГМО“ хране у БиХ. У име Агенције, Смјернице је презентовао мр.сци Драган Брењо, замјеник директора. Смјерницама, које је донијела Агенција за безбједност хране […]

BfR: Објављен Food Safety Almanac, 4. издање

12. октобар 2017.

Њемачки савезни институт за процјену ризика (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) објавио је 4. издање приручника Food Safety Almanac који садржи преглед надлежних институција и структуре система безбједности хране и хране за животиње у 38 земаља у Европи са нагласком на процјену ризика. Приручник је намијењен свима који желе сазнати нешто више о систему безбједности хране […]