EFSA и ECDC: Salmonella најчешћи узрочник обољења узрокованих храном у ЕУ

Salmonella је узрочник сваке треће епидемије повезане са храном пријављене у земљама Европске уније у 2018. години. То је један од закључака годишњег извјештаја Европске агенције за безбједност хране (EFSA) и Европског центра за превенцију и контролу болести (ECDC) који садржи информације о трендовима и узрочницима зооноза.

У 2018. години, земље ЕУ пријавиле су 5 146 епидемија повезаних са храном којима је било захваћено 48 365 обољелих.

Словачка, Шпанија и Пољска пријавиле су 67% од укупно 1 581 епидемије повезане са храном чији је узрочник Salmonella, а извор епидемије углавном се повезује сa јајима.

Сходно резултатима посљедњег истраживања које је провео Еуробарометер, мање од једне трећине грађана ЕУ сврстава болести које се преносе храном међу првих пет разлога за забринутост када је у питању безбједност хране. Број пријављених епидемија указује на потребу за подизањем свијести потрошача, јер се многе болести које се преносе храном могу спријечити спровођењем адекватних мјера хигијене при руковању храном и припреми хране“, изјавила је Марта Хугас, водећа научница EFSA-e.

Салмонелоза је друга најчешће пријављена гастроинтестинална инфекција код људи у ЕУ у 2018. години (91 857 пријављених случајева), а на првом мјесту је кампилобактериоза (246 571 пријављени случај).

Инфекције шига токсин продуцирајућом ешерихијом коли (STEC) биле су на трећем мјесту најчешће пријављених случајева зооноза код људи, а број пријављених случајева у периоду од 2014.-2018. године је у порасту.

Извјештај EFSA-e и ECDC-a који садржи резултате мониторинга зооноза у 28 земаља чланица Европске уније и осам земаља изван ЕУ, међу којима је Босна и Херцеговина, доступан је на сљедећем линку.