164. сједница СМ БиХ: Донесена два прописа о храни

24. јануар 2019.

На приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, Савјет министара Босне и Херцеговине је на 164. сједници одржаној 22. јануара 2019. године донио Правилник о измјенама и допунама Правилника о максималним нивоима резидуа пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и […]

Техничке смјернице и упутства за узорковање за критеријум хигијене процеса за Campylobacter у труповима бројлера

24. јануар 2019.

Уз подршку пројекта USAID/Sweden FARMA II припремљене су „Техничке смјернице и упутства за узорковање за критеријум хигијене процеса за Campylobacter у труповима бројлера“ које су намијењене за примјену у објектима за клање живине одобреним од надлежних органа у складу са чланом 7. Правилника о хигијени хране („Службени гласник БиХ“, број 4/13). Европска агенција за безбједност […]

УН: Проглашен Свјетски дан безбједности хране

16. јануар 2019.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је на 73. засједању одржаном 20. децембра 2018. године резолуцију којом се проглашава Свјетски дан безбједности хране. Почевши од 2019. године, 7. јуна ће сваке године бити дан посвећен промоцији значаја безбједности хране. Успостављањем Свјетског дана безбједности хране Уједињене нације желе усмјерити глобалну пажњу на утјецај небезбједне хране на здравље […]

Одржана ТАIЕX Радионица о имплементацији „хигијенског пакета“

31. децембар 2018.

TAIEX Радионица о имплементацији „хигијенског пакета“ на којој су учествовали службеници надлежних институција у систему безбједности хране у Босни и Херцеговини одржана је 18. и 19. децембра 2018. године у Мостару. Експерти из Аустрије и Шпаније упознали су представнике надлежних институција у Босни и Херцеговини са одредбама „хигијенског пакета“ и најбољим праксама ЕУ које се […]

Објављен Правилник о системима квалитета за прехрамбене производе

27. децембар 2018.

У „Службеном гласнику БиХ“, број 90/18 од 18. децембра 2018. године објављен је Правилник о системима квалитета за прехрамбене производе који је донесен на 157. сједници Савјета министара Босне и Херцеговине одржаној 7. новембра 2018. године, на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта Босне […]

Смјернице за описивање различитих категорија хране из Дијела Е Прилога II. Правилника о прехрамбеним адитивима

27. децембар 2018.

Како би се унаприједила имплементација Правилника о прехрамбеним адитивима („Службени гласник БиХ“, број 33/18), Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је у оквиру пројекта „Унапрјеђење система безбједности хране Босне и Херцеговине“ припремила „Смјернице за описивање различитих категорија хране из Дијела Е Прилога II“. Правилника о прехрамбеним адитивима“. Смјернице су примарно намијењене субјектима у пословању […]