На позив Свјетске трговинске организације (WTO), Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) и Свјетске здравствене организације (WHO), др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине присуствовао је „Интернационалном форуму о безбједности хране и трговини“ који је одржан у Женеви 23. и 24. априла 2019. године. Представници институција из сектора пољопривреде, […]
Вијести
Експертска мисија „Успостављање стратегије за лабораторијско испитивање узорака и подршка за акредитовање метода”
С циљем разматрања захтјева и процедура за лабораторије за контролу хране у складу са легислативом ЕУ из области службених контрола хране и акредитације те релевантним интернационалним стандардима за рад лабораторија (EN ISO/IEC 17025:2017), у периоду од 15.-19. априла 2019. године, у Сарајеву и Бања Луци је одржана TAIEX експертска мисија „Успостављање стратегије за лабораторијско испитивање […]
Објављен Правилник о измјенама и допунама Правилника о максималном нивоу резидуа пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла
У „Службеном гласнику БиХ“, број 21/19 од 21. марта 2019. године објављен је Правилник о измјенама и допунама Правилника о максималном нивоу резидуа пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла. Правилник је донесен на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Управе Босне и Херцеговине за заштиту […]
СМ БиХ: Донесена Одлука о висини накнаде за поступак заштите ознака поријекла и заштите ознака географског поријекла и поступак заштите ознака гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбених производа
На приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Савјет министара Босне и Херцеговине је на 169. сједници одржаној 21. марта 2019. године донио Одлуку о висини накнаде за поступак заштите ознака поријекла и заштите ознака географског поријекла и поступак заштите ознака гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбених производа. Одлуком су преузете одредбе члана 47. Уредбе Комисије […]
EFSA и ECDC: Потврђена 32 случаја обољења узрокованих бактеријом Salmonella Poona
Бактерија Salmonella Poona узрочник је 32 потврђена случаја обољења дјеце у Француској, Белгији и Луксембургу која су пријављена у периоду од августа 2018. до фебруара 2019. године. У заједничком извјештају који су тим поводом објавили Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC) и Европска агенција за безбједност хране (EFSA) наведена обољења повезују се са […]
Презентација смјерница намијењених надлежним институцијама у систему безбједности хране у Босни и Херцеговини и субјектима у пословању са храном
Смјернице намијењене надлежним институцијама у систему безбједности хране у Босни и Херцеговини и субјектима у пословању са храном представљене су 22. фебруара 2019. године у Сарајеву. Смјернице је припремила Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, уз подршку пројекта USAID/Sweden FARMA II и Чешке развојне агенције. „Ови документи представљају један вид подршке Агенције за безбједност […]