Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је на 73. засједању одржаном 20. децембра 2018. године резолуцију којом се проглашава Свјетски дан безбједности хране. Почевши од 2019. године, 7. јуна ће сваке године бити дан посвећен промоцији значаја безбједности хране. Успостављањем Свјетског дана безбједности хране Уједињене нације желе усмјерити глобалну пажњу на утјецај небезбједне хране на здравље […]
Вијести
Одржана ТАIЕX Радионица о имплементацији „хигијенског пакета“
TAIEX Радионица о имплементацији „хигијенског пакета“ на којој су учествовали службеници надлежних институција у систему безбједности хране у Босни и Херцеговини одржана је 18. и 19. децембра 2018. године у Мостару. Експерти из Аустрије и Шпаније упознали су представнике надлежних институција у Босни и Херцеговини са одредбама „хигијенског пакета“ и најбољим праксама ЕУ које се […]
Објављен Правилник о системима квалитета за прехрамбене производе
У „Службеном гласнику БиХ“, број 90/18 од 18. децембра 2018. године објављен је Правилник о системима квалитета за прехрамбене производе који је донесен на 157. сједници Савјета министара Босне и Херцеговине одржаној 7. новембра 2018. године, на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта Босне […]
Смјернице за описивање различитих категорија хране из Дијела Е Прилога II. Правилника о прехрамбеним адитивима
Како би се унаприједила имплементација Правилника о прехрамбеним адитивима („Службени гласник БиХ“, број 33/18), Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је у оквиру пројекта „Унапрјеђење система безбједности хране Босне и Херцеговине“ припремила „Смјернице за описивање различитих категорија хране из Дијела Е Прилога II“. Правилника о прехрамбеним адитивима“. Смјернице су примарно намијењене субјектима у пословању […]
Јавни позив за пријаву тијела за оцјењивање усаглашености
Јавни позив за пријаву тијела за оцјењивање усаглашености за производе за заштићене ознаке поријекла, заштићене ознаке географског поријекла и гарантирано традиционалног специјалитетаУ „Службеном гласнику БиХ“, број 90/18, објављен је Правилник о системима квалитете за прехрамбене производе, којим се прописује поступак заштите ознака поријекла и заштите ознака географског поријекла те поступак заштите ознака гарантирано традиционалног специјалитета […]
Студенти Агромедитеранског факултета Универзитета Џемал Биједић посјетили Агенцију
У склопу практичне наставе, студенти Агромедитеранског факултета Универзитета Џемал Биједић у Мостару, заједно с проф.др Јасмином Алиман, посјетили су 10. децембра 2018. године Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине како би се упознали са надлежностима и најзначајнијим активностима ове институције. Мр.сци Драган Брењо, замјеник директора Агенције за безбједност хране БиХ, одржао је тим поводом […]