Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине и Њемачки савезни институт за процјену ризика (BfR) припремају Радионицу намијењену представницима надлежних институција у Босни и Херцеговини на којој ће тема бити епидемије узроковане храном. Како се припремити за кризну ситуацију? Како процијенити ризик? Када је право вријеме за кризно комуницирање комуникацију и како га правилно провести? […]
Вијести
BfR: Објављен јавни позив за госте научнике
Са циљем промоције науке и интернационалне сарадње, Савезни институт за процјену ризика (BfR) са сједиштем у Берлину обезбједиће тромјесечни боравак госта научника током којег ће у 2019. години 10 изабраних кандидата из „нових“ чланица ЕУ и земаља изван ЕУ стећи увид у рад и резултате BfR-a у области заштите здравље потрошача. Јавни позив отворен је […]
ЕК: Усвојена нова правила за означавање поријекла примарних састојака у храни
Европска комисија усвојила је 28. маја 2018. године нова правила за означавање поријекла примарних састојака у храни која су подржана гласовима представника држава чланица ЕУ. Нова Уредба обезбједит ће висок ниво транспарентности те омогућити потрошачима јасне информације о поријеклу хране на тржишту ЕУ. С обзиром на различите методе прераде хране, субјектима у пословању са храном […]
СМ БиХ: Донесен Правилник о измјенама и допунама Правилника о микробиолошким критеријумима за храну
На приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, на 149. сједници Савјета министара Босне и Херцеговине одржаној 18. јула 2018. године донесен је Правилник о измјенама и допунама Правилника о микробиолошким критеријумима за храну. Наведеним прописом мијења се и допуњује Правилник о микробиолошким критеријумима […]
USAID/Sweden FARMA II: Техничка подршка изради Водича за добру хигијенску праксу и примјену HACCP принципа приликом клања и расијецања живине
У склопу пројекта USAID/Sweden FARMA II, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је, уз подршку експерта из Аустрије, у сарадњи са надлежним институцијама Босне и Херцеговине, ентитета и Брчко дистрикта БиХ и субјектима у пословању са храном припремила Нацрт Водича за добру хигијенску праксу и примјену HACCP принципа приликом клања и расијецања живине. Водич […]
Прикупљање података и извјештавање EFSA-е о резидуама пестицида и ветеринарских медицинских производа
У склопу EFSA Претприступног програма 2017-2019, дана 5. и 6. јула 2018. године реализирана је експертска посјета Европске агенције за безбједност хране (EFSA) Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине. Тема експертске посјете било је прикупљање података и извјештавање EFSA-e о резидуама пестицида и ветеринарских медицинских производа. Прикупљање података у претприступним земљама и извјештавање EFSA-e […]