У склопу пројекта USAID/Sweden FARMA II, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је, уз подршку експерта из Аустрије, у сарадњи са надлежним институцијама Босне и Херцеговине, ентитета и Брчко дистрикта БиХ и субјектима у пословању са храном припремила Нацрт Водича за добру хигијенску праксу и примјену HACCP принципа приликом клања и расијецања живине. Водич […]
Вијести
Прикупљање података и извјештавање EFSA-е о резидуама пестицида и ветеринарских медицинских производа
У склопу EFSA Претприступног програма 2017-2019, дана 5. и 6. јула 2018. године реализирана је експертска посјета Европске агенције за безбједност хране (EFSA) Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине. Тема експертске посјете било је прикупљање података и извјештавање EFSA-e о резидуама пестицида и ветеринарских медицинских производа. Прикупљање података у претприступним земљама и извјештавање EFSA-e […]
Агенција подржала Трећи студентски конгрес Универзитета у Сарајеву „Храна-исхрана-здравље“
Др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине учествовао је на свечаном отворењу и прикладним говором обратио се учесницима Трећег студентског конгреса Универзитета у Сарајеву „Храна-исхрана-здравље“ који је одржан у периоду од 5. – 7. јула 2017. године на Ветеринарском факултету Универзитета у Сарајеву. Студенти су за овај kонгрес обрадили значајне теме […]
EU RASFF обавијест „Listeria monocytogenes у замрзнутом кукурузу из Мађарске, пакованом у Пољској“
Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, посредством Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (ЕU RASFF), обавијештена је да су у Босну и Херцеговину испоручени производи у којима је утврђена присутност бактерије Listeria monocytogenes изнад дозвољене граничне вриједности. Неусклађеност је утврђена самоконтролом, а обавијест о неусклађености доставила је Финска. Подаци о производима: […]
L. monocytogenes: Технички извјештај и препоруке EFSA i ECDC
Европска агенција за безбједност хране (EFSA) и Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC) објавили су 2. јула 2018. године ажурирани технички извјештај у којем се замрзнути кукуруз, а могуће и друго замрзнуто поврће, наводи као вјероватни извор обољења у више земаља узрокованих бактеријом Listeria monocytogenes. У периоду од 2015. – 8. јуна 2018. […]
Објављен Правилник о прехрамбеним адитивима
У „Службеном гласнику БиХ“ број 33/18 од 22. маја 2018. године објављен је Правилник о прехрамбеним адитивима који је донесен на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, на 133. сједници Савјета министара Босне и Херцеговине. Правилником се прописује дозвољеност употребе и […]