Повећање препознатљивости производа, спрјечавање неовлаштеног кориштења регистрованог назива те постизање веће тржишне цијене само су неки од бенефита које произвођачима прехрамбених производа са посебним карактеристикама може донијети регистрација ознаке оригиналности, географског поријекла и традиционалног угледа хране. О осталим предностима које ове ознаке доносе произвођачима и географском подручју са којег заштићени производи потјечу разговарано је на […]
Вијести
Презентација резултата истраживања квалитета соли на тржишту БиХ за 2017. годину
У организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и Фонда Уједињених нација за дјецу (UNICEF) у Мостару су 29. јуна 2017. године представљени резултати истраживања квалитета соли на тржишту БиХ за 2017. годину које је спроведено у 16 општина и градова у Босни и Херцеговини у периоду мај/јуни 2017. године. На презентацију резултата истраживања […]
Тренинг о базама података за процјену ризикa
У склопу EFSA Претприступног програма 2015-2017 у просторијама Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву је 21. и 22. јуна 2017. године одржан Тренинг о базама података за процјену ризика којем су присуствовали представници надлежних институција из Босне и Херцеговине, Албаније, Македоније, Турске, Србије и Црне Горе. Тренинг су водили експерти из Шпаније, Елена Царасцо, Фернандо Перез […]
Обука о изградњи капацитета за процјену ризика у области безбједности хране и хране за животиње и развоју базе података о хемијским контаминантима
Обука на тему „Изградња капацитета за процјену ризика у области безбједности хране и хране за животиње и развоју базе података о хемијским контаминантима“ одржана је у склопу Пројекта развоја тржишне пољопривреде (FARMА II), у периоду од 20.- 22. јуна 2017. године у Мостару. Обука је била намијењена службеницима Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине који раде […]
Спроведено истраживање квалитета соли на тржишту БиХ за 2017. годину
Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, уз финансијску подршку УНИЦЕФ-а, спровела је истраживање квалитета соли на тржишту Босне и Херцеговине за 2017. годину. У склопу истраживања, на подручју 16 градова и општина у Босни и Херцеговини, узето је 260 узорака паковања соли за људску исхрану, која је лабораторијским анализама на физичко-хемијске параметре (садржај јода, […]
Одржана обука о прикупљању података о конзумацији хране
Обука о прикупљању података о конзумацији хране, коју је Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине организовала уз подршку пројекта USAID/Sweden FARMA II, одржана је у периоду од 6. – 8. јуна 2017. године у Мостару. Циљ обуке на којој је предавач била др.сци Дарја Соколић, начелница Одјељења за управљање подацима и исхрану при Хрватској […]