Мр.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, потписао је Меморандум о међусобној сарадњи са представницима Управе за индиректно опорезивање БиХ у циљу убрзања царинског поступка и протока роба. Меморандум је потписан 14. октобра 2016. године у Бања Луци. Овај документ, између осталог, омогућује убрзање и поједностављење инспекцијске и царинске процедуре, успостављање […]
Вијести
СМ БиХ: Донесени прописи о регистрацији ознаке оригиналности и географског поријекла хране
На приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Савјет министара Босне и Херцеговине је на 77. сједници одржаној 13. октобра 2016. године, донио Одлуку о давању овлаштења правним лицима за област ознака оригиналности и ознака географског поријекла прехрамбених производа и Одлуку о висини накнаде за поступак регистрације ознаке оригиналности и ознаке географског поријекла хране. […]
Свјетски дан хране
У спомен на дан оснивања Свјетске организације за храну и пољопривреду (FАО), 16. октобра обиљежава се као Свјетски дан хране. Ове године Свјетска организација за храну и пољопривреду је одлучила скренути пажњу јавности на утицај климатских промјена на пољопривреду и храну, те је мото Свјетског дана хране 2016. ˝Клима се мијења. Храна и пољопривреда, такође, […]
Директор Агенције на 30. сесији CCEURO
Мр.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, учествовао је на 30. сесији Координационог одбора FАО/WHО за Европу (CCEURО), које је одржано у периоду од 3.-7. октобра 2016. године у Астани, Казахстан. Антимикробна резистенција из перспективе безбједности хране била је једна од главних тема сесије CCЕURО, те је овом приликом констатовано да […]
Експертска мисија и радионица на тему „Обавезе субјеката у пословању са храном у информисању потрошача за свјеже, расхлађено и смрзнуто месо“
С циљем јачања капацитета надлежних институција и субјеката у пословању са храном у Босни и Херцеговини за имплементацију прописа о пружању обавијести потрошачима о храни које је на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине донио Савјет министара БиХ, уз подршку Генералног директората Европске комисије за проширење, посредством инструмента ТАIЕX, у периоду од 3. […]
EFSA: Завршена реевалуација боја
Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА) извршила је реевалуацију свих боја које су до 2009. године одобрене за употребу у храни на подручју Европске уније. На крају реевалуације, експерти ЕFSА-е закључили су да доступни подаци о титанијум диоксиду (Е171) у храни не указују на повезаност са здрављем потрошача. Међутим, препоручили су да се спроведу нова […]