СМ БиХ: Сагласност за спровођење истраживања о прехрамбеним навикама дјеце у Босни и Херцеговини

13. септембар 2017.

Савјет министара Босне и Херцеговине је на 114. сједници одржаној 12. септембра 2017. године дао сагласност Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине, да сходно методологији Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА), организује и спроведе истраживање о прехрамбеним навикама дјеце у Босни и Херцеговини у периоду од 2018.-2023. године. Сагласност Савјета министара БиХ била је […]

Донесен Правилник о поступку оцјењивања и овлаштења лабораторија за испитивање, контролу и праћење генетички модификованих организама (ГМО) и производа који се састоје, садрже или потјечу од ГМО

13. септембар 2017.

На приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Савјет министара Босне и Херцеговине је на 114. сједници донио Правилник о поступку оцјењивања и овлаштења лабораторија за испитивање, контролу и праћење генетички модификованих организама (ГМО) и производа који се састоје, садрже или потјечу од ГМО. Правилником се прописује овлашћивање лабораторија за испитивање, контролу и праћење ГМО […]

Рјешење за овлашћивање службеног панела за органолептичку анализу дјевичанских маслинових уља у сврху службене контроле

1. септембар 2017.

Рјешење за овлашћивање службеног панела за органолептичку анализу дјевичанских маслинових уља у сврху службене контроле које је, на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, донио Савјет министара Босне и Херцеговине објављено је у „Службеном гласнику БиХ“, број 50/17 од 11. јула 2017. године. На основу наведеног Рјешења, за службени панел Федералног агромедитеранског завода […]

BfR: Информације о фипронилу

15. август 2017.

Њемачки институт за процјену ризика (BfR) направио је процјену утјецаја на здравље за инсектицид фипронил на основу количина ове материје измјерене у кокошјим јајима и месу које потјече са фарми у Белгији, те повезаности са прекорачивањем акутне референтне дозе (ARfD). ARfD добивена је на основу неуротоксичних студија на штакорима, уз корекцију са сигурносним фактором 100. […]

Нови докази о повезаности употребе антибиотика и антимикробне резистенције

15. август 2017.

Европска агенција за безбједност хране, Европска агенција за лијекове и Европски центар за спречавање и контролу болести изразили су забринутост због утјецаја антибиотика на умножавање бактерија резистентних на антибиотике. У посљедњем извјештају ових трију агенција ЕУ представљени су нови подаци о употреби антибиотика и резистенцији на антибиотике те утјецају побољшаног надзора над употребом антибиотика у […]

Предности регистрације и заштите прехрамбених производа ознакама оригиналности, географског поријекла и традиционалног угледа

17. јул 2017.

Повећање препознатљивости производа, спрјечавање неовлаштеног кориштења регистрованог назива те постизање веће тржишне цијене само су неки од бенефита које произвођачима прехрамбених производа са посебним карактеристикама може донијети регистрација ознаке оригиналности, географског поријекла и традиционалног угледа хране. О осталим предностима које ове ознаке доносе произвођачима и географском подручју са којег заштићени производи потјечу разговарано је на […]