СМ БиХ: Донесени прописи о регистрацији ознаке оригиналности и географског поријекла хране

18. октобар 2016.

На приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Савјет министара Босне и Херцеговине је на 77. сједници одржаној 13. октобра 2016. године, донио Одлуку о давању овлаштења правним лицима за област ознака оригиналности и ознака географског поријекла прехрамбених производа и Одлуку о висини накнаде за поступак регистрације ознаке оригиналности и ознаке географског поријекла хране. […]

Свјетски дан хране

15. октобар 2016.

У спомен на дан оснивања Свјетске организације за храну и пољопривреду (FАО), 16. октобра обиљежава се као Свјетски дан хране. Ове године Свјетска организација за храну и пољопривреду је одлучила скренути пажњу јавности на утицај климатских промјена на пољопривреду и храну, те је мото Свјетског дана хране 2016. ˝Клима се мијења. Храна и пољопривреда, такође, […]

Директор Агенције на 30. сесији CCEURO

10. октобар 2016.

Мр.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, учествовао је на 30. сесији Координационог одбора FАО/WHО за Европу (CCEURО), које је одржано у периоду од 3.-7. октобра 2016. године у Астани, Казахстан. Антимикробна резистенција из перспективе безбједности хране била је једна од главних тема сесије CCЕURО, те је овом приликом констатовано да […]

Експертска мисија и радионица на тему „Обавезе субјеката у пословању са храном у информисању потрошача за свјеже, расхлађено и смрзнуто месо“

10. октобар 2016.

С циљем јачања капацитета надлежних институција и субјеката у пословању са храном у Босни и Херцеговини за имплементацију прописа о пружању обавијести потрошачима о храни које је на приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине донио Савјет министара БиХ, уз подршку Генералног директората Европске комисије за проширење, посредством инструмента ТАIЕX, у периоду од 3. […]

EFSA: Завршена реевалуација боја

30. септембар 2016.

Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА) извршила је реевалуацију свих боја које су до 2009. године одобрене за употребу у храни на подручју Европске уније. На крају реевалуације, експерти ЕFSА-е закључили су да доступни подаци о титанијум диоксиду (Е171) у храни не указују на повезаност са здрављем потрошача. Међутим, препоручили су да се спроведу нова […]

Уједињене нације и ЕFSА о проблему антимикробне резистенције

23. септембар 2016.

Свјетски лидери усагласили су на састанку на високом нивоу одржаном у сједишту Уједињених нација у Њујорку одржаном 21. септембра 2016. године став да је за рјешавање растућег проблема антимикробне резистенције потребан свеобухватан, мултисекторски приступ. Допринос борби против антимикробне резистенције кроз осигуравање научних савјета о ризицима по здравље људи и животиња повезаним са ширењем и преносом […]