Након што је Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине доставила надлежној служби Европске комисије (SАNТЕ RАСFF) документацију којом се потврђује да су производи „Шафрам Паприка туцана љута – 35 г, Лот 005515 и „Шафрам Паприка туцана љута – 50 г, Лот 005515“, произвођача и извозника из Хрватске „Шафрам д.о.о. Загреб, дистрибуисани и на тржиште […]
Вијести
Додатна обавијест за потрошаче у вези са производима „Шафрам“
Након што су инспекцијским надзором у Републици Хрватској утврђени нови спорни лотови производа „Шафрам Паприка туцана љута“ у којима је такође утврђена недозвољена количина афлатоксина Б1, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је дана 8.2.2016. године о истом обавијестила надлежне инспекцијске органе у Босни и Херцеговини. Како би се олакшао рад надлежним инспекцијским органима […]
СМ БиХ: Усвојен Извјештај о спроведеном плану праћења здравствене исправности хране за 2015. годину
На приједлог Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Савјет министара Босне и Херцеговине је на 42. сједници одржаној 4.2.2016. године усвојио „Извјештај о спроведеном плану праћења здравствене исправности хране за 2015. годину у Босни и Херцеговини“. У циљу заштите здравља потрошача кроз процјену изложености потрошача и усклађености са важећом легислативом Босне и Херцеговине о […]
Обавијест за потрошаче
Слиједом информације коју је објавило Министарство пољопривреде Републике Хрватске путем свог веб портала, те медији, о повлачењу и опозиву са тржишта Републике Хрватске, услијед утврђене недозвољене количине афлатоксина Б1 у сљедећим производима:– Шафрам Паприка туцана љута – 35 г, Лот 005515, рок упорабе: 30.10.2017.,– Шафрам Паприка туцана љута – 50 г, Лот 005515, рок упорабе: […]
Агенција унапређује процес јавних консултација
У циљу унапређења процеса јавних консултација, три службеника Агенције успјешно су завршила обуку о кориштењу апликације „еКонзултације“, која је развијена у оквиру пројекта „Јачање капацитета владиних институција за учешће у политичком дијалогу са цивилним друштвом (CBGI) – фаза ИИ’’. Обука коју је у име CBGI пројекта водио мр.сци. Горан Жеравчић одржана је 27. јануара 2016. […]
EFSA и ECDC: Број листериоза и кампилобактериоза и даље у порасту
Број обољења људи узрокованих бактеријама Lysteria monocytogenes и Campylobacter spp. у порасту је и у 2014. години, што представља наставак тренда започетог 2008. године. То је главни закључак посљедњег годишњег извјештаја о зоонозама и епидемијама болести које се преносе храном у Европској унији, које су објавили Европски ауторитет за безбједност хране (ЕFSА) и Европски центар […]