Bakterije izolirane kod ljudi i životinja nastavljaju pokazivati otpornost prema antibioticima, zaključak je izvješća Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenog 27. veljače 2018. godine. Antimikrobna otpornost je ovim izvješćem potvrđena kao jedna od glavnih prijetnji u području javnog zdravstva obzirom da umanjuje učinkovitost pojedinih opcija liječenja.
Vytenis Andriukaitis, povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane potvrdio je svoju opredijeljenost za suočavanje s izazovima koje nosi antimikrobna otpornost. „Razine antimikrobne otpornosti još uvijek se razlikuju od jedne do druge zemlje EU. Važno je da svi zajedno obnovimo našu opredijeljenost za suočavanje s antimikrobnom otpornošću kroz fokusiranje na ključne dijelove Akcijskog plana EU za borbu protiv antimikrobne otpornosti „One Health“.
Prema podacima iz 2016. godine zabilježena je otpornost kod peradi na karbapeneme, koji nisu odobreni za uporabu u liječenju životinja te visoka razina otpornosti ESBL- producirajuće Salmonella Kentucky na ciprofloksacin kod ljudi koja je po prvi put prijavljena u četiri zemlje.
Marta Hugas, šefica Odjela za biološke opasnosti i kontaminante pri EFSA-i upozorila je da je alarmantno otkriće otpornosti na karbapeneme kod peradi te meticilin rezistentne Staphylococcus aureus na linezolid kod svinja obzirom da se ovi antibiotici koriste za liječenje ozbiljnih infekcija kod ljudi. Stoga je naglasila da je veoma značajno da upravitelji rizika uzmu u razmatranje ove podatke.
Predstavnici ECDC-a izrazili su zabrinutost što bakterije Salmonella i Campylobacter kod ljudi pokazuju visoku razinu antimikrobne otpornosti. Pozvali su na nastavak istraživanja kako bi se utvrdio uzrok i preveniralo širenje visoko rezistentnih sojeva kao što je ESBL- producirajuća Salmonella Kentucky.
Zbirno izvješće EU o antimikrobnoj otpornosti u zoonotskim bakterijama i bakterijama indikatorima kod ljudi, životinja i u hrani u EU za 2016. godinu možete pročitati ovdje.