Zaštićena oznaka podrijetla (ZOP) |
|
Proizvod sa oznakom ZOP je u cijelosti proizveden u određenom zemljopisnom području primjenom priznatih vještina i korištenjem sirovina i sastojaka koji također potiču iz tog područja. Kvaliteta proizvoda označenog ovom oznakom direktno je povezan prirodnim i ljudskim faktorima zemljopisnog područja proizvodnje. | |
Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) |
|
Proizvod sa oznakom ZOZP je svojim kvalitetom i ugledom povezan s tačno određenim zemljopisnim područjem u kojem se provodila ključna odnosno najmanje jedna faza u proizvodnji tog proizvoda. | |
Zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS) |
|
ZTS nosi proizvod koji može biti proizveden bilo gdje, ali je proizveden po tradicionalnoj recepturi, tradicionalnim postupcima i metodama proizvodnje ili korištenjem tradicionalnih sastojaka. |
Redni broj | Vrsta registracije | Vrsta proizvoda | Broj predmeta | Naziv proizvoda | Kategorija proizvoda | Status | Datum registracije | Datum podnošenja zahtjeva | Zahtjev podnio | Objavljeno | Izvod iz Registra |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-3/19 | Nevesinjski krompir | Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice | Registrovan | 4.6.2020 | 19.3.2019 | Udruženje proizvođača nevesinjskog krompira „Nevesinje“ | "Službeni glasnik BiH", broj 36/20 | izvod |
2 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-2/19 | Visočka pečenica | Razred 1.2. Mesni proizvodi | Registrovan | 4.6.2020 | 24.1.2019 | Udruženje mesoprerađivača „Proizvođači Visočke pečenice i sudžuke (ViPS)“ | "Službeni glasnik BiH", broj 36/20 | izvod |
3 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-8/19 | Livanjski sir | Razred 1.3. Sirevi | Registrovan | 4.6.2020 | 3.5.2019 | Udruga za zaštitu podrijetla Livanjskog sira | "Službeni glasnik BiH", broj 36/20 | izvod |
4 | ZOP | Hrana | UP-1-02-2-5/19 | Livanjski izvorni sir | Razred 1.3. Sirevi | Registrovan | 4.6.2020 | 16.4.2019 | Udruga proizvođača autohtonog livanjskog sira „Cincar“ | "Službeni glasnik BiH", broj 36/20 | izvod |
5 | ZOP | Hrana | UP-1-02-2-1/21 | Drvarski mućeni pekmez od drenjina | Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice | Registrovan | 28.9.2021 | 5.1.2021 | Udruženje Budi zdrav k’o dren | "Službeni glasnik BiH", broj 34/21 | izvod |
6 | GTS | Hrana | UP-1-02-2-1/23 | Krajiška trahana | Razred 2.13. Tjestenina | Registrovan | 15.6.2023 | 15.6.2022 | Strukovno udruženje "Stari-novi okusi" | "Službeni glasnik BiH", broj 46/23 | izvod |
7 | GTS | Hrana | UP-1-02-2-2/23 | Krajiški omač | Razred 2.13. Tjestenina | Registrovan | 15.6.2023 | 15.6.2022 | Strukovno udruženje "Stari-novi okusi" | "Službeni glasnik BiH", broj 46/23 | izvod |
8 | ZOP | Hrana | UP-1-02-2-25/23 | Repovački sir | Razred 1.3. Sirevi | Objavljen | 23.10.2023 | UG za proizvodnju mlijeka i mesa „Farmer“ | |||
9 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-28/23 | Hercegovački ćupter | Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice | Objavljen | 25.10.2023 | Društvo „Ante“ Tepčić | |||
10 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-26/23 | Fojnički krompir | Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice | Objavljen | 25.10.2023 | Udruženje poljoprivrednika općine Fojnica | |||
11 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-27/23 | Semberski kupus | Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice | Objavljen | 25.10.2023 | UPP „Semberski kupus“ | |||
12 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-30/23 | Rogatički krompir | Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice | Objavljen | 9.11.2023 | Poljoprivredna zadruga „Agroplan“ sa potpunom odgovornosti Rogatica | |||
13 | ZOP | Hrana | UP-1-02-2-31/23 | Majevički dimljeni sir Zarac | Razred 1.3. Sirevi | Objavljen | 9.11.2023 | Poljoprivredna zadruga „Zarac“ sa p.o. Lopare | |||
14 | ZOP | Hrana | UP-1-02-2-33/23 | Ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine | Razred 1.5. Ulja i masnoće | Objavljen | 6.12.2023 | Hercegovačka udruga maslinara i uljara | |||
15 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-1/24 | Sarajevski ćevap | Razred 1.2. Mesni proizvodi | Objavljen | 8.1.2024 | Udruženje građana „SARAJEVSKE ĆEVABDŽIJE“ | |||
16 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-3/24 | Bamija iz BD BiH | Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice | Objavljen | 1.2.2024 | Udruženje voćara i prerađivača voća Voćni klub Brčko distrikt BiH | |||
17 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-4/24 | Majevički med | Razred 1.4. Ostali proizvodi životinjskog porijekla | Objavljen | 7.2.2024 | Pčelarsko društvo „Nektar“ Tuzla | |||
18 | ZOGP | Hrana | UP-1-02-2-8/24 | Travnički sir | Razred 1.3. Sirevi | Objavljen | 19.2.2024 | UP i stočara „Karaula-Vlašić“ | |||
19 | ZOP | Hrana | UP-1-02-2-10/24 | Gatački kajmak iz mješine | Razred 1.4. Ostali proizvodi životinjskog porijekla | Objavljen | 8.3.2024 | Udruženje proizvođača Gatačkog kajmaka | |||
20 | GTS | Hrana | UP-1-02-2-14/24 | Banjalučki ćevap | Razred 2.8. Gotovi obroci | Objavljen | 22.3.2024 | Udruženje za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta „Banjalučkih ćevapa“ |
Zaštita oznake podrijetla, oznake zemljopisnog podrijetla i oznake zajamčeno tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini
Područje zaštite prehrambenih proizvoda oznakama podrijetla, oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama zajamčeno tradicionalnog specijaliteta u Bosni i Hercegovini uređeno je Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode („Službeni glasnik BiH“, broj 90/18) (u daljem tekstu: Pravilnik), koji je na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u suradnji sa mjerodavnim tijelima entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na temelju Zakona o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04), donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.
Ovim Pravilnikom propisuje se postupak zaštite oznaka podrijetla i zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla te postupak zaštite oznaka zajamčeno tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda na području Bosne i Hercegovine, kao i postupak za podnošenje zahtjeva za registraciju i podnošenje prigovora za oznake podrijetla, oznake zemljopisnog podrijetla i oznake zajamčeno tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda na razini Europske unije.
Zašto bi trebalo registrirati oznaku podrijetla, oznaku zemljopisnog podrijetla i oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta?
Na međunarodnom tržištu vlada jaka konkurencija u plasmanu prehrambenih proizvoda. U toj borbi za konkurentnost sve više se cijene tradicionalni proizvodi, odnosno proizvodi čije posebne karakteristike proizilaze iz vrijednosti njihovih sastojaka, načina proizvodnje i prerade, te podneblja iz kojeg dolaze. Veća edukacija o nutritivnim i protektivnim svojstvima hrane, te povećana kupovna moć potrošača u Europskoj uniji utjecali su na povećanje potražnje za prehrambenim proizvodima koji su nezaobilazan dio kulture i tradicije nekog kraja. Izdvajamo neke od mogućih razloga za registraciju oznaka:
- prehrambeni proizvodi koji nose jednu od registriranih oznaka na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije;
- stvaranje identiteta i prepoznatljivosti takvog prehrambenog proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu;
- podizanje i postizanje stalne kvalitete prehrambenih proizvoda;
- izravna veza proizvoda s određenim zemljopisnim područjem daje dodatnu vrijednost i prepoznatljivost tom području, te doprinosi ruralnom razvoju, osobito onih udaljenijih i dislociranih područja;
- osnivanje interesnih udruženja, ako ona još ne postoje u svrhu zajedničkog nastupa na tržištu, odnosno zajedničke promocije prehrambenog proizvoda;
- svi proizvođači i/ili prerađivači koji se nalaze na definiranom zemljopisnom području, a koji udovoljavaju uvjetima navedenim u specifikaciji imaju pravo uporabe registrirane oznake;
- registrirana oznaka ne može postati generička (uobičajena);
- registrirana oznaka zaštićena je od:
- bilo kakve izravne ili neizravne komercijalne uporabe registrirane oznake za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom, kao i onih proizvoda sličnih proizvodima registriranim pod tom oznakom ili u onoj mjeri u kojoj korištenje oznake iskorištava ugled zaštićene oznake;
- zlouporaba, oponašanja ili uporaba za stvaranje zablude, čak i kad je naznačeno pravo podrijetlo prehrambenog proizvoda, uključujući uporabu zaštićenog naziva u prijevodu ili popraćenog izrazom kao što je „stil“, „tip“, „način“, „po postupku“, „metoda“, „kao što se proizvodi u“, „imitacija“ ili slično;
- bilo kakve lažne informacije koje mogu dovesti u zabludu potrošača u odnosu na pravo podrijetlo, prirodu ili suštinsku kvalitetu prehrambenog proizvoda, istaknute na unutarnjoj ili vanjskoj ambalaži, materijalu ili dokumentu koji se odnosi na proizvod i pakiranje proizvoda u kontejner, koji bi dao krivi dojam o podrijetlu proizvoda;
- bilo kojeg drugog postupka koji može dovesti u zabludu potrošača u odnosu na pravo podrijetlo prehrambenog proizvoda.
Što se može registrirati?
Registraciji oznaka podrijetla, oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka zajamčeno tradicionalnog specijaliteta podliježu prehrambeni proizvodi namijenjeni ljudskoj prehrani, osim proizvoda vinskog sektora, izuzimajući vinski ocat, i jakih alkoholnih pića koji su uređeni posebnim propisima. Prehrambeni proizvodi namijenjeni ljudskoj prehrani, koji se mogu registrirati oznakama podrijetla, oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama zajamčeno tradicionalnog specijaliteta svrstani su u sljedeće kategorije:
Proizvodi namijenjeni prehrani ljudi
- Razred 1.1. Svježe meso (i nusproizvodi klanja),
- Razred 1.2. Mesni proizvodi (kuhani, soljeni, dimljeni itd.),
- Razred 1.3. Sirevi,
- Razred 1.4. Ostali proizvodi životinjskog podrijetla (jaja, med, različiti mliječni proizvodi osim maslaca itd.),
- Razred 1.5. Ulja i masnoće (maslac, margarin, ulje itd.),
- Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice, u prirodnom stanju ili prerađeni,
- Razred 1.7. Svježa riba, mekušci i rakovi te proizvodi dobiveni od njih,
- Razred 1.8. Ostali proizvodi (začini itd.).
Drugi prehrambeni proizvodi
Oznake podrijetla i oznake zemljopisnog podrijetla
- Razred 2.1. Pivo,
- Razred 2.2. Čokolada i čokoladni proizvodi,
- Razred 2.3. Kruh, fino pecivo, kolači, slatkiši, keksi i drugi pekarski proizvodi,
- Razred 2.4. Napitci proizvedeni od biljnih ekstrakta,
- Razred 2.5. Tjestenina,
- Razred 2.6. Sol,
- Razred 2.7. Senf.
Zajamčeno tradicionalni specijalitet
- Razred 2.8. Gotovi obroci,
- Razred 2.9. Pivo,
- Razred 2.10. Čokolada i čokoladni proizvodi,
- Razred 2.11. Kruh, fino pecivo, kolači, slatkiši, keksi i drugi pekarski proizvodi,
- Razred 2.12. Napitci proizvedeni od biljnih ekstrakta,
- Razred 2.13. Tjestenina,
- Razred 2.14. Sol.
Kako pokrenuti postupak registracije oznake podrijetla, oznake zemljopisnog podrijetla i oznake zajamčeno tradicionalnog specijaliteta prehrambenog proizvoda?
Postupak registracije oznaka podrijetla, oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka zajamčeno tradicionalnog specijaliteta pokreće se zahtjevom koji se podnosi Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
Podnositelj zahtjeva za registraciju oznake podrijetla i oznake zemljopisnog podrijetla treba Agenciji dostaviti:
- popunjen obrazac zahtjeva za registraciju naziva prehrambenog proizvoda zaštićenom oznakom podrijetla ili zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla iz Priloga II. ovog Pravilnika, (obrazac zahtjeva);
- preslik dokaza za registraciju grupe;
- izjavu mjerodavnog tijela grupe o usvojenoj odluci o zaštiti oznake podrijetla i oznake zemljopisnog podrijetla prehrambenog proizvoda;
- punomoć (ako grupu zastupa ovlašteni zastupnik ili opunomoćenik, ovjerenu kod notara);
- specifikaciju proizvoda sukladno članku 7. ovog Pravilnika;
- popunjen obrazac jedinstvenog dokumenta iz Priloga III. ovog Pravilnika, (obrazac zahtjeva);
- potvrdu tijela za ocjenjivanje usklađenosti da se može obaviti certifikacija;
- naziv i adresu grupe koja podnosi zahtjev i tijela, ako je dostupna, koja provjeravaju usklađenost s odredbama specifikacije proizvoda.
Podnositelj zahtjeva za registraciju oznake zajamčeno tradicionalnog specijaliteta treba Agenciji dostaviti:
- popunjen obrazac zahtjeva za zajamčeno tradicionalni specijalitet iz Priloga X. ovog Pravilnika, (obrazac zahtjeva);
- preslik dokaza o registraciji grupe;
- izjavu nadležnog tijela grupe o usvojenoj odluci o zaštiti naziva prehrambenog proizvoda kao zajamčeno tradicionalnog specijaliteta;
- punomoć (ako grupu zastupa ovlašteni zastupnik ili opunomoćenik), ovjerenu kod notara;
- specifikaciju proizvoda u skladu s članom 26. ovog Pravilnika i popunjen obrazac iz Priloga IX. ovog Pravilnika, (obrazac zahtjeva);
- potvrdu tijela za ocjenjivanje usklađenosti da se može obaviti certifikacija.
Postupak provodi Povjerenstvo za registraciju oznaka podrijetla i oznaka zemljopisnog podrijetla prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, odnosno Povjerenstvo za dodjelu oznaka zajamčeno tradicionalnog specijaliteta koje imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u suradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.
Pravilnik o izgledu i načinu korištenja zaštićenog znaka oznake porijekla, oznake geografskog porijekla i oznake garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda („Službeni glasnik BiH“, broj 82/19) propisuje se izgled i način korištenja zaštićenog znaka oznake porijekla, oznake geografskog porijekla i oznake garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda, te način izdavanja znaka.
Visina naknade za postupak registracije oznaka podrijetla, oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka zajamčeno tradicionalnog specijaliteta hrane koji provodi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine propisana je Odlukom o visini naknade za postupak registracije oznake podrijetla, oznake zemljopisnog podrijetla i oznake zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.
Za zaštićene oznake podrijetla, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta koje označavaju proizvode, provjeru usuglašenosti sa specifikacijom provodi jedno ili više kontrolnih tijela koja djeluju kao tijela za ocjenjivanje usklađenosti ovlaštena od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Agencije:
- Odluka o ovlaštenim tijelima za ocjenjivanje usklađenosti za proizvode zaštićene oznake podrijetla, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta („Službeni glasnik BiH“, broj 55/19) i
- Odluka o izmjeni Odluke o ovlaštenim tijelima za ocjenjivanje usklađenosti za proizvode zaštićene oznake podrijetla, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta („Službeni glasnik BiH“, broj 51/20)
Popis ovlaštenih tijela za ocjenjivanje usklađenosti za proizvode zaštićene oznake porijekla, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta objavljena je u „Službenom glasniku BiH“, broj 79/19 i ista se može pogledati na sljedećoj poveznici. Sve dodatne informacije možete dobiti u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
Kako bi postupak registracije bio što jasniji, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine izradila je smjernice koje detaljnije daju potrebne informacije o samom postupku registracije. Smjernice za registraciju oznaka podrijetla, oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka zajamčeno tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda možete pronaći na sljedećoj poveznici:
Specifikacije proizvoda registriranih oznaka
- Specifikacija proizvoda “Visočka pečenica”,
- Specifikacija proizvoda “Livanjski izvorni sir” (Prilog 1, Prilog 2, Prilog 3, Prilog 4, Prilog 5)
- Specifikacija proizvoda “Livanjski sir”, Livanjski sir – manja izmjena specifikacije proizvoda, Livanjski sir – small modification of product specification,
- Specifikacija proizvoda “Nevesinjski krompir”,
- Specifikacija proizvoda „Drvarski mućeni pekmez od drenjina“ (Prilog 1.1, Prilog 1.2, Prilog 1.3, Prilog 1.4, Prilog 2, Prilog 3, Prilog 4.1, Prilog 4.2, Prilog 4.3, Prilog 5).
- Specifikacija proizvoda “Krajiški omač”,
- Specifikacija proizvoda “Krajiška trahana”.
Specifikacije proizvoda u postupku registracije oznaka:
- Specifikacija proizvoda „Repovački sir”
- Specifikacija proizvoda „Hercegovački ćupter“
- Specifikacija proizvoda „Fojnički krompir“
- Specifikacija proizvoda „Semberski kupus“
- Specifikacija proizvoda „Sarajevski ćevapi“/„Sarajevski ćevapčići“
- Specifikacija proizvoda „MAJEVIČKI DIMLJENI SIR ZARAC“
- Specifikacija proizvoda „EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE HERCEGOVINE”
- Specifikacija proizvoda „GATAČKI KAJMAK IZ MJEŠINE“
- Specifikacija proizvoda „BANJALUČKI ĆEVAP”
- Specifikacija proizvoda „Rogatički krompir“
- Specifikacija proizvoda „Bamija iz BD BiH”
- Specifikacija proizvoda „Majevički med“
- Specifikacija proizvoda „Travnički sir“