Bez GMO

Smjernice za utvrđivanje procesa proizvodnje i označavanja hrane proizvedene bez genetski modificiranih organizama (GMO) nastale su kao rezultat sastanka ministara odgovornih za poljoprivredu u široj regiji Dunava, koji je održan na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i okoliša Republike Slovenije i Dunav soja inicijative 23. kolovoza 2013. godine u Moravskim Toplicama, na kojem su razgovarali o implikacijama regionalne suradnje za proteinsku sigurnost u dunavskoj regiji. Ministri su potpisali zajedničku deklaraciju u kojoj su se, među ostalim, suglasili da je potrebno „naglasiti slobodu izbora potrošača uspostavom transparentnog međunarodnog standarda za praćenje proizvodnje, kontrolu i sustav certificiranja i označavanja proizvoda oznakom „bez GMO-a“ (GMO-free) za proizvode na bazi biljaka, prerađevina i proizvode životinjskog podrijetla“.

Tim iz austrijske Savezne agencije za okoliš (Umweltbundesamt), u bliskoj suradnji s Njemačkom organizacijom za međunarodnu suradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ) i Dunav soja inicijative, bio je odgovoran za koordiniranje i predsjedanje participativnim stručnim procesom uspostave Standarda za označavanje prehrambenih proizvoda bez GMO-a, kao i povezanog kontrolnog sustava za dunavsku regiju.

Uz podršku GIZ-ovog projekta čiji je cilj jačati ekonomsku, ekološku i socijalno održivu proizvodnju soje bez GMO-a u odabranim područjima dunavske regije, osnovana je Tehnička radna skupina Bosne i Hercegovine za pregled i razmatranje predloženog označavanja hrane proizvedene bez GMO-a i kontrole proizvodnje bez GMO-a temeljene na riziku. U Tehničkoj radnoj skupini bili su predstavnici: Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Vijeća za GMO Bosne i Hercegovine.

Konačni tekstovi smjernica pod nazivom:

  • Standard za utvrđivanje procesa proizvodnje i označavanje hrane proizvedene bez genetski modificiranih organizama (GMO)
  • Standard za kontrolu proizvodnje bez genetski modificiranih organizama (GMO) temeljene na riziku

dostavljeni su zemljama dunavske regije radi primjene, naročito zemljama koje još nemaju vlastite nacionalne pristupe označavanju i kontroli proizvoda bez GMO-a.

Pozvane su i sve ostale europske zemlje zainteresirane za uspostavu sustava označavanja i kontrole proizvoda bez GMO-a da koriste ove konačne tekstove smjernica.

  • Smjernice za utvrđivanje procesa proizvodnje i označavanja hrane proizvedene bez genetski modificiranih organizama (GMO), dostupne na slijedećoj poveznici
  • Smjernice za kontrolu proizvodnje bez genetski modificiranih organizama (GMO) temeljene na riziku, dostupne na slijedećoj poveznici

U cilju informiranja zainteresiranih strana činimo Vam dostupnim: