Afrička kuga svinja: Rano otkrivanje ključno za suzbijanje bolesti

U skladu sa zaključcima procjene rizika koju je provela Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), unaprjeđenje nadzora, komunikacija i suradnja ključni su čimbenici za kontrolu širenja afričke kuge svinja u Europi. Na zahtjev Europske komisije, EFSA je provela procjenu rizika od širenja navedene bolesti u Jugoistočnoj Europi. Procijenjena je mogućnost širenja bolesti na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije.

Prema zaključcima EFSA-e, izgledi za širenje ove bolesti u navedenim zemljama u roku od godinu dana nakon njene pojave su veoma visoki (66-100%). Istovremeno, izgledi da se bolest proširi zapadno na zemlje EU u istom vremenskom intervalu ocijenjeni su veoma niskim (0-15%).

Mjere kontrole koje su u EU uspostavljene 2014. godine trebale bi i dalje biti usmjerene na rano otkrivanje i spremnost u slučaju pojave bolesti, navodi EFSA te preporučuje provedbu sljedećih mjera:

  • Strogi nadzor, posebno nadzor divljih i domaćih svinja, koji je još uvijek najučinkovitije sredstvo za rano otkrivanje afričke kuge svinja.
  • Mjere ograničavanja pristupa divljih svinja hrani i dodatno smanjenje broja divljih svinja kroz lov.
  • Kampanje za podizanje svijesti putnika, lovaca, farmera … kako bi se ograničio rizik širenja i omogućila podrška u ranom otkrivanju bolesti.
  • Komunikacija i suradnja mjerodavnih institucija i drugih zainteresiranih strana u cilju podrške provedbi kampanja za podizanje svijesti.
  • Obuke veterinarskih inspektora, drugih mjerodavnih tijela i lovaca kako bi se povećala vjerojatnost ranog otkrivanja i učinkovite kontrole.

Dokument „Procjena rizika od afričke kuge svinja u zemljama Jugoistočne Europe“ dostupan je na sljedećoj poveznici.