EFSA: Koštice marelice predstavljaju rizik od trovanja cijanidom

Na zahtjev Europske komisije, Odbor za kontaminante u prehrambenom lancu Europskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA) obavio je procjenu rizika po zdravlje ljudi povezanog s cijanogeničnim glikozidima u sirovim košticama marelice i njihovim proizvodima. Amigdalin je cijanogenični glikozid koji se u svom prirodnom obliku nalazi u koštici marelice, a nakon konzumacije u ljudskom organizmu metabolizira u cijanid.

Najveća količina koštica marelice koja se može konzumirati da se ne prekorači akutna referentna doza (ARfD), u skladu sa znanstvenim mišljenjem EFSA-e, za djecu iznosi 60 mg, a za odrasle 370 mg. Prema tomu, akutna referentna doza će kod djece biti prekoračena već konzumacijom jedne male koštice, a kod odraslih tri manje ili jedne velike koštice marelice.

Mučnina, groznica, glavobolja, nesanica, žeđ, pospanost, nervoza, bol u zglobovima i mišićima, te nizak krvni tlak simptomi su trovanja cijanidom, a u ekstremnim slučajevima trovanje cijanidom može biti smrtonosno.

Uobičajena konzumacija marelice ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača, jer je koštica smještena unutar ploda okružena čvrstom stjenkom i ne dolazi u izravan kontakt sa samim voćem.

Prema tvrdnjama iznesenim u znanstvenom mišljenju EFSA-e, košticama marelice se trguje putem interneta. Pojedini trgovci ih na internetu predstavljaju kao hranu koja je korisna u borbi protiv karcinoma, a neki čak preporučuju konzumaciju od 10 do 60 koštica dnevno.

Obzirom da procjena navedenih tvrdnji o koristi koštica marelice u tretiranju karcinoma nije u djelokrugu rada EFSA-e, to nije obuhvaćeno znanstvenim mišljenjem koje je dostupno na sljedećoj poveznici:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4424