EFSA: Znanstvena izjava i žurni savjet o bolesti kvrgave kože

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je, na zahtjev Europske komisije, pripremila Znanstvenu izjavu i žurni savjet o bolesti kvrgave kože (LSD), a ove aktivnosti uslijedile su nakon brzoga širenja bolesti u Grčkoj i Bugarskoj, te drugim zemljama Balkana.

Vakcinacija goveda je, prema mišljenju stručnjaka EFSA-e, najučinkovitija opcija za kontrolu širenja bolesti kvrgave kože. To je jedan od glavnih zaključaka znanstvene izjave o učinkovitosti različitih opcija kontrole širenja ove bolesti koja uzrokuje velike ekonomske štete.  Bolest kvrgave kože je virusno oboljenje goveda, a prenosi se putem insekata koji se hrane krvlju, poput određenih vrsta muha i komaraca ili krpelja.

Prema tvrdnjama stručnjaka EFSA-e, kada se vakcinacija provede na odgovarajući način, parcijalno uništavanje zaraženih životinja je jednako učinkovito u eradikaciji bolesti, kao i metoda uništavanja cijelog stada, kako je trenutačno propisano zakonodavstvom EU. Naglašeno je da je vakcinacija najučinkovitija ukoliko se provede prije pojave virusa u regiji ili u zemlji. Stručnjaci preporučuju da se vakcinacija provodi na jednoobrazan način u zahvaćenim područjima.

EFSA je koristila matematički model simulacije širenja bolesti u skladu s različitim mjerama kontrole koje se mogu provoditi. Bolest kvrgave kože je prisutna u mnogim zemljama Afrike. Od 2012. godine, širi se sa Srednjeg istoka na Jugoistočnu Evropu. Rizik od daljnjeg širenja bolesti je visok.

Obavijest EFSA-e dostupna je putem poveznice: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160809

Žurni savjet EFSA-e o bolesti kvrgave kože u cijelosti se može preuzeti ovdje.