Influenca ptica – EFSA preporučuje veću zaštitu uzgajališta peradi i krznaša od divljih ptica

Iako se tijekom ljeta broj slučajeva visokopatogene influence ptica (engl. highly pathogenic avian influenza, HPAI) kod peradi smanjio, bolest je i dalje prisutna kod morskih ptica u Europi, uglavnom duž obale. Stoga iz Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) poručuju da s početkom jesenske sezone migracija treba zaštiti perad i druge životinje iz uzgoja od kontakta s divljim pticama. Zbog mogućnosti prelaska virusa na sisavce, potrebno je poboljšati i mjere biosigurnosti na farmama krznaša.

Prema najnovijem izvješću o influenci ptica kojega su zajedno objavile EFSA-e, Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i Referentni laboratorij EU-a (EURL), za razdoblje od24. lipnja do 1. rujna 2023. godine zabilježeno je izbijanje visokopatogene influence ptica kod domaćih (25) i divljih (482) ptica u 21 europskoj zemlji.

Situacija u EU može se pratiti pomoću EFSA-inog digitalnog alata – Radara ptičje gripe (engl. Bird Flu Radar). Njegove nove značajke korisnicima omogućuju istraživanje tjednih predviđanja vjerojatnosti pojave HPAI u divljih ptica. Korisnici se također mogu pretplatiti na primanje tjednih poruka e-pošte s upozorenjima za područja koja odaberu. Radar ptičje gripe usko je povezan s EFSA-inim alatom za mapiranje migracija (engl. Migration Mapping Tool), koji pokazuje kretanje i brojnost 50 vrsta divljih ptica, uglavnom ptica močvarica, u kojih je utvrđena influenca ptica.

ECDC procjenjuje da je rizik od infekcije virusom visokopatogene influence ptica u Europi i dalje nizak za opću populaciju, te nizak do umjeren za osobe koje su profesionalno ili na drugi način izložene zaraženim pticama ili sisavcima (divljim ili domaćim). Kako bi se dodatno smanjio rizik od infekcije, stručnjaci preporučuju izbjegavanje izloženosti uginulim ili bolesnim morskim pticama ili sisavcima.