L monocytogenes: Tehničko izvješće i preporuke EFSA i ECDC

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) objavili su 2. srpnja 2018. godine ažurirano tehničko izvješće u kojem se zamrznuti kukuruz, a moguće i drugo zamrznuto povrće, navodi kao vjerojatni izvor oboljenja u više zemalja uzrokovanih bakterijom Listeria monocytogenes. U razdoblju od 2015. – 8. lipnja 2018. godine u Austriji, Danskoj, Finskoj, Švedskoj i Ujedinjenom kraljevstvu prijavljeno je 47 slučajeva oboljenja, uključujući devet smrtnih slučajeva.

Dostupne informacije potvrđuju da je hrana kontaminirana u tvornici u Mađarskoj. Međutim, potrebno je nastaviti istragu, uključujući temeljito uzorkovanje i analize, kako bi se utvrdila točna mjesta kontaminacije u mađarskoj tvornici. Ova preporuka odnosi se i na druge tvrtke koje su u vlasništvu iste komercijalne grupe ukoliko se otkrije kontaminacija pogona za preradu.

Mađarski ured za sigurnost lanca prehrane zabranio je 29. lipnja 2018. godine stavljanje na tržište svih vrsta zamrznutog povrća i mješavina smrznutog povrća koje je proizvedeno u navedenoj tvornici između kolovoza 2016. i lipnja 2018. godine. Također je naloženo žurno povlačenje i opoziv proizvoda. Ove mjere vjerojatno će značajno smanjiti rizik po zdravlje. Sve aktivnosti zamrzavanja u ovoj tvornici su obustavljene.

Novi slučajevi još uvijek su mogući obzirom na dugo razdoblje inkubacije listerioze (do 70 dana), rok trajnosti zamrznutih proizvoda od kukuruza, konzumiranje zamrznutog kukuruza kupljenog prije opoziva i konzumiranje istoga bez pravilne termičke obrade.

Kako bi se smanjio rizik od infekcije, potrošačima se preporučuje temeljito kuhanje zamrznutog povrća koje nije pripremljeno za jelo, iako se često ovi proizvodi konzumiraju bez kuhanja (npr. u salatama). Preporuke se posebno odnose na osjetljive skupine potrošača, kao što su starije osobe, trudnice, novorođenčad i odrasli sa slabijim imunološkim sustavom.

Detaljnije informacije dostupne su na sljedećoj poveznici.