Održan 35. sastanak kontakt točaka EFSA-e

U razdoblju 17.-20. travnja 2018. godine u Oslu, Kraljevina Norveška, održan je 35. sastanak kontakt točaka Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) na kojem je, u ime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine sudjelovala Nadža Ustamujić. Sastanku je nazočilo 36 predstavnika iz zemalja EU, zemalja pretpristupnog programa, Islanda, Nizozemske i Švicarske.

Na sastanku su razmatrane zadaće i aktivnosti kontakt točaka u prethodnom razdoblju te mogućnost unaprijeđivanja rada kontakt točaka kroz nacionalne mreže institucija s ciljem pružanja i unaprjeđenja procesa razmjene znanstvenih informacija iz područja sigurnosti hrane, a posebno onih koje su vezane uz procjenu rizika.

Također je razgovarano o mogućnosti podrške aktivnostima definiranim člankom 36. Uredbe (EZ) 178/2002  kojima se određuje uspostava nacionalne mreže institucija sa institutima, fakultetima, laboratorijima, upravljačima rizika,  procjeniteljima rizika, zainteresiranim stranama i EFSA-om.

Kroz rad u radnim skupinama kontakt točke su analizirale aktivnosti u proteklih 10 godina te definirale najčešće probleme i način za prevazilaženje istih.