Predstavnik Agencije na sastanku Mreže asistenata kordinatora zemalja pretpristupnog procesa i 30. sastanku kontakt točaka EFSA-e

Sukladno pozivu Europske agencije za sigurnost hrane, predstavnik Agencije za sigurnost hrane BiH sudjelovao je na sastanku Mreže asistenata kordinatora zemalja pretpristupnog procesa i 30. sastanku kontakt točaka EFSA-e, koji je održan u razdoblju od 7.-9. veljače 2017. godine u Parmi, Italija.

Na sastancima je razmatrana suradnja zemalja pretpristupnog procesa s EFSA-om, te je prezentirano trenutačno stanje u institucijama nadležnim za sigurnost hrane i zajedničke predstojeće aktivnosti. Od zemalja iz pretpristupnog programa, sastancima su, uz predstavnike Bosne i Hercegovine, nazočili predstavnici institucija nadležnih za sigurnost hrane iz Turske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Iako je Agencija za sigurnost hrane BiH, kao nacionalno koordinacijsko tijelo za sigurnost hrane i dosad veoma uspješno surađivala s EFSA-om, po prvi put je na sastanku kontakt točaka EFSA-e, koji je održan 8. i 9. veljače 2017. godine, sudjelovala kao službeno imenovana kontakt točka (Focal Point) Bosne i Hercegovine. Sastanku su nazočili predstavnici 37 zemalja.

Kontakt točke su na 30. sastanku upoznate s planiranim aktivnostima, načinom koorespodencije i sustavom funkcioniranja EFSA-e, te s modelom suradnje kroz različite projekte koje će u predstojećem razdoblju financirati EU.