Trening o bazama podataka za procjenu rizika

U okviru EFSA Pretpristupnog programa 2015-2017 u prostorijama Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je 21. i 22. lipnja 2017. godine održan Trening o bazama podataka za procjenu rizika kojem su nazočili predstavnici mjerodavnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Turske, Srbije i Crne Gore. Trening su vodili eksperti iz Španjolske, Elena Carrasco, Fernando Perez i Arturo Anadón.

Da bi se postigao glavni cilj, odnosno visoka razina zaštite života i zdravlja ljudi, sve mjere koje se primjenjuju sukladno propisima o hrani moraju se temeljiti na procjeni rizika, osim kada to nije primjereno okolnostima ili prirodi same mjere.

Procjena rizika je zahtjevan, znanstveno utemeljen proces, koji zahtjeva multisektorski i multidisciplinaran pristup i evaluaciju dostupnih podataka od strane stručnjaka iz različitih područja – mikrobiologije, epidemiologije, medicine, veterinarstva, kemije, toksikologije, prehrambene tehnologije i drugih.

EFSAtren2

Jedan od preduvjeta za procjenu rizika su relevantni podaci za koje je, također, potrebno osigurati kvalitetu, usporedivost i obnovljivost kao realan temelj svakog znanstvenog istraživanja. Izgrađen učinkovit sigurnosti hrane i hrane za životinje duž cjelokupnog prehrambenog lanca baziran na procjeni rizika koji će osigurati visoku razinu zaštite zdravlja i interesa potrošača je vizija Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.