Sarajevski ćevap zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla

Na svečanosti koja je održana u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, dr.sci Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uručio je Mustafi Ogreševiću, potpredsjedniku Udruženja sarajevskih ćevabdžija, rješenje kojim je registrirana oznaka zemljopisnog podrijetla za prehrambeni proizvod „Sarajevski ćevap“.

Oznaka zemljopisnog podrijetla naglašava odnos između određene zemljopisne regije i imena proizvoda, pri čemu se određena kvaliteta, ugled ili druga karakteristika u suštini mogu pripisati njegovom zemljopisnom podrijetlu. Zaštićene oznake potrošačima jamče sigurnost i kvalitetu proizvoda, dok za proizvođače predstavljaju benefite u dijelu ostvarivanja dodatne vrijednosti na tržištu, mogućnosti bolje valorizacije kroz rastuću turističku potrošnju, ali i mogućnosti za izvoz na regionalno i šire tržište.

Kroz prethodne četiri godine, USAID-ov projekt „Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini“ je usko surađivao s Agencijom za sigurnost hrane BiH s ciljem povećanja broja proizvoda zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla. Na taj način USAID  je dao doprinos proširenju turističke ponude Bosne i Hercegovine i privlačenju turista veće platežne moći, koji imaju izražen interes za autohtonu kulinarsku ponudu i lokalno kulturno naslijeđe.

U sklopu svečane dodjele rješenja o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla za „Sarajevski ćevap“, nazočnima se obratila Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva te Courtney Chubb, ravnateljica misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

Povodom ove svečanosti, uz podršku Grada Sarajeva i Turizam projekta na trgu ispred Baščaršijske džamije organizirana je degustacija sarajevskih ćevapa za građane i turiste.