16. listopada, Svjetski dan hrane

Uz slogan „Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost“, 16. listopada obilježava se kao Svjetski dan hrane.

Iako poljoprivrednici na globalnoj razini proizvode više nego dovoljno hrane da nahrane svjetsko stanovništvo, glad i dalje postoji. Povodom Svjetskog dana hrane, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) upozorava da se oko 733 milijuna ljudi u svijetu suočava s glađu zbog sve učestalijih vremenskih nepogoda, sukoba, ekonomskih padova, nejednakosti i pandemije. To najviše pogađa siromašne i ranjive, od kojih su mnoga poljoprivredna obiteljska gospodarstva, što se odražava sve većom nejednakošću među zemljama i unutar njih. Pored toga, više od 2,8 milijardi ljudi u svijetu ne može priuštiti nutritivno kvalitetnu prehranu.

Nakon zraka i vode, hrana je treća temeljna ljudska potreba, a pravo na hranu, uz pravo na život i slobodu, rad i obrazovanje, jedno je od temeljnih ljudskih prava.

Obilježavanjem Svjetskog dana hrane, FAO potiče iznalaženje rješenja kojim bi se osiguralo da svi ljudi imaju dovoljno primjeren i redovit pristup raznolikoj, sigurnoj, nutritivnoj hrani te da nitko ne bude zakinut.

„Poljoprivredno-prehrambeni sustavi u cjelini osjetljivi su na katastrofe i krize, osobito na utjecaje klimatskih promjena, no istodobno generiraju zagađenje, degradiraju tlo, vodu i zrak te doprinose emisijama stakleničkih plinova i gubitku bioraznolikosti. Transformacijom poljoprivredno-prehrambenih sustava oslobodio bi se veliki potencijal za ublažavanje klimatskih promjena i podržavanje mirnog, otpornog i uključivog života za sve“, ističe FAO. Pritom Vlade, privatni sektor, poljoprivrednici, akademska zajednica, civilno društvo i pojedinci trebaju zajedno raditi kako bi se osigurala veća raznolikost nutritivne, dostupne, cjenovno pristupačne, sigurne i održive hrane te postigla sigurnost hrane i zdrava prehrana za sve.

“Zajedno možemo biti promjena”, poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane.