Smjernice namijenjene mjerodavnim institucijama u sustavu sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini i subjektima u poslovanju s hranom predstavljene su 22. veljače 2019. godine u Sarajevu. Smjernice je pripremila Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz potporu projekta USAID/Sweden FARMA II i Češke razvojne agencije.
„Ovi dokumenti predstavljaju jedan vid podrške Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine subjektima u poslovanju s hranom i mjerodavnim institucijama u provedbi propisa o hrani čime se štiti zdravlje i interes potrošača u Bosni i Hercegovini i podržava poslovanje i razvoj prehrambenog sektora u našoj zemlji“, naglasio je u svom obraćanju sudionicima predstavljanja smjernica dr.sc. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
Pored direktora Agencije, nazočnima su se obratili Andrew Boegel, direktor Odjela za ekonomski razvoj USAID BiH, Jana Zelingerova, konzul i šef Odjela za razvoj u Veleposlanstvu Republike Češke u Bosni i Hercegovini, Tijana Muhamedagić, tajnik Asocijacije za prehrambenu industriju u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine te mr.sc. Dragan Brenjo, zamjenik ravnatelja Agencije za sigurnost hrane BiH koji je predstavio smjernice.
Među pet predstavljenih dokumenata dva su namijenjena za primjenu u sektoru peradarstva u Bosni i Hercegovini koji se priprema za izvoz pilećeg mesa na tržište Europske unije. „Tehničke smjernice i upute za uzorkovanje za kriterij higijene procesa za Campylobacter u trupovima pilića“ pružaju subjektima u poslovanju s hranom u ovom sektoru praktične upute o načinu i učestalosti uzorkovanja i laboratorijskog ispitivanja pilećeg mesa na Campylobacter spp. Također su predstavljene „Smjernice za dobru higijensku praksu i primjenu načela HACCP-a u peradarskim klaonicama i rasjekaonicama“ koje olakšavaju razvoj sustava upravljanja sigurnošću hrane (FSMS) kroz primjenu procedura utemeljenih na HACCP-u.
„Smjernice za tumačenje rezultata ispitivanja kvalitete meda“ predstavljaju nastavak aktivnosti Agencije na unaprjeđenju kvalitete meda u Bosni i Hercegovini, a za široku uporabu u prehrambenoj industriji namijenjene su „Smjernice za opisivanje različitih kategorija hrane iz Dijela E Priloga II. Pravilnika o prehrambenim aditivima“. Kako bi se uspostavio standardni postupak i olakšalo provođenje Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u Bosni i Hercegovini pripremljene su „Smjernice za uzorkovanje hrane u svrhu provođenja Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog podrijetla“ koje su namijenjene mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini.
Sudionicima prezentacije uručene su smjernice u tiskanoj formi, a ovi dokumenti dostupni su i u elektronskoj formi na službenoj web stranici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.