Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je na 73. zasjedanju održanom 20. prosinca 2018. godine rezoluciju kojom se proglašava Svjetski dan sigurnosti hrane. Počevši od 2019. godine, 7. lipnja će svake godine biti dan posvećen promociji značaja sigurnosti hrane.
Uspostavljanjem Svjetskog dana sigurnosti hrane Ujedinjeni narodi žele usmjeriti globalnu pozornost na utjecaj nesigurne hrane na zdravlje ljudi potkrepljujući to sljedećim podacima:
- više od 200 različitih bolesti prenosi se putem hrane,
- jedan od 10 ljudi obolijeva od nesigurne hrane svake godine, a oko 420.000 ljudi umire, od čega je 125.000 djece mlađe od pet godina;
- Širenje prijetnji kao što je antimikrobna otpornost.
Nesigurna hrana predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju i gospodarstvu te pogađa osjetljive i marginalizirane skupine stanovništva, osobito žene i djecu, stanovnike područja zahvaćenih sukobima i migrante. Također nanosi štetu trgovini i dovodi do bacanja hrane što se ne može tolerirati obzirom da veliki broj ljudi istovremeno pati od gladi.
Svjetski dan sigurnosti hrane trebao bi potaknuti na zaustavljanje bolesti koje se prenose putem hrane od kojih na godišnjoj razini obolijeva oko 600 milijuna ljudi u svijetu.