„Dan zdravlja i sigurne hrane“ – omogućiti sigurnost i dostupnost hrane svima

Kako bi razvili dijalog o utjecaju prehrane na zdravlje ljudi, sigurnost hrane, održivu poljoprivredu i gospodarski razvoj, dionici iz područja zdravstva, poljoprivrede, inspekcijskog nadzora i lokalne uprave okupili su se u Kaknju, gdje je, 15. travnja 2025. godine, održana radionica pod nazivom „Dan zdravlja i sigurne hrane“. Radionica je održana u sklopu projekta „Lokalizacija ciljeva održivog razvoja (#SDG) kroz transformaciju zdravih prehrambenih sustava“ kojega provodi Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini.

Radionica je otvorena uvodnim obraćanjima predstavnika Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Općine Kakanj.

U obraćanju sudionicima radionice, dr.sc. Sanin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, govorio je o organizaciji sustava službenih kontrola hrane u Bosni i Hercegovini te obvezama koje su subjekti u poslovanju s hranom dužni provoditi kako bi osigurali stavljanje na tržište zdravstveno ispravne hrane. Potrošačima je preporučio da pri kupovini hrane obrate pozornost na sadržaj deklaracije te da, pri pripremi i rukovanju hranom u kućanstvima, održavaju visoku razinu higijene hrane, radnih površina i pribora.

Fokus radionice bio je na provedbi ciljeva održivog razvoja (SDG) i kreiranju politika koje omogućavaju sigurnost i dostupnost hrane svima.

U sklopu predavanja predstavljeno je trenutačno stanje i ključni izazovi u poljoprivredi, analizirana je uloga inspekcijskog nadzora u proizvodnji hrane, kao i značaj pravilne prehrane kao jednog od izazova modernog doba.

Skup je završen panel raspravom o ciljevima održivog razvoja na čije su se korištenje u kreiranju svojih programa i politika obvezale članice Ujedinjenih naroda.