16. listopada, Svjetski dan hrane

U povodu Svjetskog dana hrane, u suradnji s Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine organizirala je seminar na temu „Sigurnost hrane tijekom pandemije COVID-19“. Seminaru su nazočili zdravstveni profesionalci iz područja javnog zdravstva, predstavnici mjerodavnih institucija i inspekcijskih tijela, subjekata u poslovanju s hranom i nevladinih organizacija.

Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. listopada na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO).

Globalna tema Svjetskog dana hrane 2021. je „Naše akcije su naša budućnost – bolja proizvodnja, bolja prehrana, bolji okoliš i bolji život“(“Our actions are our future- Better production, better nutrition, a better environment and a better life”).

Povodom Svjetskog dana hrane, FAO je objavio da više od tri milijarde ljudi, odnosno skoro 40% svjetske populacije ne može sebi priuštiti zdravu prehranu. Gotovo dvije milijarde ljudi je gojazno ili ima višak kilograma zbog loše prehrane i sjedilačkog načina života. Također je navedeno da poljoprivredno-prehrambeni sustavi na globalnoj razini trenutačno upošljavaju milijardu ljudi, odnosno više nego bilo koji drugi sektor.

Svjetski dan hrane 2021. obilježava se po drugi put u okolnostima pandemije COVID-19. Od poremećaja poljoprivredno-prehrambenog sustava i globalne ekonomske recesije do porasta stope nestašice hrane i nejednake mogućnosti pristupa hrani, pandemija je na različite načine razotkrila osjetljivost naših društava, ali je također pokazala da se ljudi mogu udružiti u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Kao globalna zajednica, možemo nadvladati ova izazovna vremena i kreirati bolju budućnost – onu koja je održivija za sadašnje i buduće generacije.