7. lipnja, Svjetski dan sigurnosti hrane

U skladu s Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda usvojenom 2018. godine, 7. lipnja proglašen je Svjetskim danom sigurnosti hrane. Cilj Svjetskog dana sigurnosti hrane je privlačenje pozornosti javnosti i poticanje mjera prevencije, otkrivanja i upravljanja epidemijama uzrokovanim hranom, te davanje podrške sigurnoj opskrbi hranom, zdravlju ljudi, gospodarskom napretku, poljoprivredi, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju.

Tema ovogodišnjeg dana sigurnosti hrane, Sigurna hrana danas za zdravo sutra“, ukazuje na trenutačnu i dugoročnu korist proizvodnje i konzumacije sigurne hrane za ljude, planetu i ekonomiju. Prepoznavanje sustavne povezanosti između zdravlja ljudi, životinja, bilja, okoliša i ekonomije pomoći će zadovoljavanju naših budućih potreba za hranom.

Bolesti prenosive hranom pogađaju pojedince u svim dobnim skupinama, a osobito djecu mlađu od pet godina koja žive u zemljama s niskim prihodima. Kako bi se smanjilo opterećenje koje uzrokuju bolesti prenosive hranom, Svjetska zdravstvena skupština (WHA) donijela je odluku o jačanju napora na unaprjeđenju sigurnosti hrane. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), u suradnji s državama članicama i drugim relevantnim organizacijama, zajednički obilježavaju Svjetski dan sigurnosti hrane.

Povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane, a ujedno i povodom 15 godina od uspostavljanja Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u Bijeljini će 07. lipnja 2021. godine biti održana sjednica Upravnog odbora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine na kojoj će predstavnici mjerodavnih institucija Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta BiH razmatrati trenutačno stanje i aktivnosti koje se poduzimaju s ciljem unaprjeđenja sustava sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini.

Iako su za sigurnost hrane, sukladno Zakonu o hrani, primarno odgovorni subjekti u poslovanju s hranom, mjerodavne institucije i potrošači također imaju veoma značajnu ulogu u lancu „od polja do stola“, a sve kako bi se omogućilo da hrana koju namjeravamo konzumirati bude sigurna. Sigurnost hrane je zajednički posao!