Banja Luka: Održana promocija monografije „Genetski modificirani organizmi – stanje i perspektive“

U nazočnosti visokih uzvanika, predstavnika Vijeća za GMO, Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, mjerodavnih institucija Republike Srpske i akademske zajednice, u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci je 4. srpnja 2019. godine održana promocija monografije „Genetski modificirani organizmi – stanje i perspektive“.

O doprinosu monografije široj društvenoj raspravi o ključnim znanstvenim i etičkim pitanjima korištenja biotehnologije govorili su recenzenti akademik prof.dr. Novo Pržulj i prof.dr. Faruk Čaklovica. Akademik Pržulj istaknuo je da su autori monografije čitatelju, bio on pristalica ili protivnik korištenja dostignuća biotehnologije i GMO, na sveobuhvatan, informativan i razumljiv način ukazali na trenutačno stanje u biotehnologiji i GMO, metode procjene rizika i biosigurnosti koje se provode prije stavljanja na tržište GMO i hrane koja je proizvedena od njih, zakonodavstvo koje prati uvođenje GMO te su informirali čitatelja o budućim trendovima razvoja GMO.

promocija bl2

U ime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, kao izdavača monografije, nazočnima se obratio mr.sc. Dragan Brenjo, zamjenik ravnatelja, koji je govorio o nizu zajedničkih aktivnosti Agencije, Vijeća za GMO i mjerodavnih tijela entiteta i Brčko distrikta BiH čiji je cilj osiguranje visoke razine zaštite života i zdravlja ljudi, zdravlja i dobrobiti životinja, okoliša i interesa potrošača s obzirom na GMO i proizvode od GMO uz istovremeno funkcioniranje tržišta Bosne i Hercegovine.

U svojstvu koautora monografije, prigodno obraćanje imao je prof. dr. Vojislav Trkulja, koji je upoznao nazočne sa strukturom i sadržajem monografije te predstavio autore monografije.

Monografija „Genetski modificirani organizmi – stanje i perspektive“ objavljena je 2018. godine u nakladi Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, a njezini autori su:

 • Prof.dr.sc. Vojislav Trkulja – JU Poljoprivredni institut Republike Srpske, Banja Luka;
 • Prof. dr.sc. Dalibor Ballian – Šumarski fakultet, Univerziteta u Sarajevu;
 • Prof. dr.sc. Stojko Vidović – Medicinski fakultet, Univerziteta u Banja Luci;
 • Prof. dr.sc. Rifet Terzić – Prirodno- matematički fakultet, Univerziteta u Tuzli;
 • Prof. dr.sc. Ivan Ostojić – Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet, Sveučilišta u Mostaru;
 • Prof. dr.sc. Faruk Čaklovica –Veterinarski fakultet, Univerziteta u Sarajevu;
 • Prof. dr.sc. Ahmed Džubur – Agromediteranski fakultet, Univerziteta „Džemal Bijedić“, Mostar;
 • Dr. sci. Džemil Hajrić – Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine;
 • Prof. dr.sc. Goran Perković – Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja;
 • Mr.sc. Dragan Brenjo – Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine;
 • Armin Čolaković dr. vet. med.– Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.